Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Τοποθέτηση περιφερειάρχη Θεσσαλίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων


Κώστας Αγοραστός: «Η ανεργία είναι η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία και το μεγαλύτερο κοινωνικό έγκλημα»


Βρισκόμαστε σήμερα σε μία κρίσιμη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, τη στιγμή που το Υπουργείο έχει δώσει τις σχετικές διευκρινήσεις, και έχει απαντήσει στα ερωτήματα που έχουν τεθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς και αφορούν τη διαδικασία της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
Απ’ ότι φαίνεται οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και δυστυχώς δεν είναι ευχάριστες ούτε για τους εργαζόμενους ούτε όμως και για τις διοικητικές δομές της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Βρισκόμαστε έτσι μπροστά σε κρίσιμες επιλογές. Θα δεχτούμε όλα όσα σχεδιάστηκαν από την κεντρική εξουσία έστω και υπό την πίεση των σημερινών συνθηκών, ή θα αντιδράσουμε υπεύθυνα και οργανωμένα.
Εμείς στην περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε αποφασίσει.

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Πολυτεχνείο

Το Πολυτεχνείο και η 17η του Νοέμβρη, για τους περισσότερους, για τις γενιές τις παλιότερες αλλά και τις δικές μας, που δεν έζησαν το «γύψο», είναι το ορόσημο. Εκείνο το βράδυ, εκείνες τις τρεις μέρες, εκείνες τις στιγμές, ο πρωτοκαπετάνιος Αρης και ο Κολοκοτρώνης μαζί, ο ΕΛΑΣίτης και ο μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, χέρι χέρι με τον κλέφτη και τον αρματολό, παρέδωσαν τη σκυτάλη των ανεκπλήρωτων ονείρων, των αδικαίωτων οραμάτων, των ματοβαμμένων αγώνων σε κείνους, που συνέχισαν να κρατάνε τις σημαίες ψηλά.
*
Το Πολυτεχνείο έγινε η ελπίδα και ο όρκος, ο πόθος και η υπόσχεση: Σ' αυτόν τον τόπο, κόντρα στα εμπόδια, ενάντια στους αμερικανοτσολιάδες της «νέας τάξης», στους «ευρωπαϊσμένους» και τους νεοναζί επιγόνους των γερμανοτσολιάδων, ό,τι κι αν κάνουν όλες οι εκφάνσεις των υποτακτικών της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, τελικά, σ' αυτόν τον τόπο «θα κάνει ξαστεριά»!
*
Το Πολυτεχνείο, αδικαίωτο και ζωντανό, σε πείσμα όσων το ξεπούλησαν και επιχείρησαν να το διασύρουν μέσα από το δικό τους διασυρμό, σε πείσμα όσων πέρασαν από το «εδώ Πολυτεχνείο» στο... «εδώ Πεντάγωνο - εδώ Βρυξέλλες - εδώ ΔΝΤ», μια μόνιμη Ερινύα για όσους πέρασαν από την όχθη των «ελεύθερων πολιορκημένων Ελλήνων» στην αντίπερα όχθη των πολιορκητών και των «ελεύθερων σκοπευτών», θα συνεχίζει να ενσαρκώνει τις μνήμες του μέλλοντός μας.
Για μια Ελλάδα της λαϊκής εξουσίας, πραγματικά δημοκρατική και πραγματικά ανεξάρτητη, με ψωμί για τα παιδιά της, με μόρφωση για τα παιδιά της, με εθνική ανεξαρτησία και λευτεριά για το λαό της.


Γράφει:ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΠΑΝΤΟΣ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΓΕΡΑΝΟ


ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΟΔΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΚΑΛΑΘΙ ΓΙΑ ΚΟΨΙΜΟ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΛΑΔΙΩΝ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΠΙΣΙΝΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΤΙΣΜΑ ΔΕΝΤΡΩΝ




























Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Ξεπέρασε την παράγκα του κοκκαλιάρη η ξεφτίλα του… σκουπιδιάρη


Ο καμικάζι Σιδηρόπουλος θυμίζοντας εποχές Παπαπέτρου, Ποντίκη, Δημητρόπουλου κτλ, εκτέλεσε εν ψυχρώ την ΑΕΚ του Κατσικοκέρη, του Κουτρουμπή, του Φέτση κτλ, για να μπορέσει να νικήσει το... θηρίο του Πειραιά - Δύο κραυγαλέα πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ, που έπαιζε με 10 παίκτες από το 22', δεν έδωσε στο 0-1 ο... καμικάζι - Το aek365 ήταν στο Στάδιο και σας μετέφερε όλα όσα έγιναν: παραλειπόμενα, LIVE το ματς και CHAT για να σχολιάζετε την αναμέτρηση

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Εκτελείτε το δρομολόγιο του Flyingcat από Σποράδες για Βόλο


Από το λιμάνι του άγνωντα
ο απόπλους του  για γλώσσα Σκιάθο Βόλο ενώ σύμφωνα με το λιμεναρχείο Σκοπέλου
αναχώρησε   στης 10,00 από το λιμάνι της Αλόννησου

Απαγορευτικό απόπλου από Σποράδες για Βόλο!


Από το λιμάνι της Αλόννησου  απαγορεύτηκε ο απόπλους του Flyingcat για Σκόπελο γλώσσα Σκιάθο Βόλο ενώ σύμφωνα με το λιμεναρχείο Σκοπέλου καιρού επιτρέποντος θα πραγματοποιηθεί στης 10,00 θα σας ενημερώσουμε μόλις έχουμε περισσότερα ...

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

ΣΚΟΠΕΛΟΣ Μεγαλειώδη συγκέντρωση στην παραλία την πρώτη μέρα της 48ωρης Γενικής Απεργίας ( Εικόνες από την συγκέντρωση )


ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΤΩΡΑ!!!



Ζούμε την εποχή των μεγάλων προκλήσεων. Δεν την διαλέξαμε, άλλοι την διάλεξαν για μας και δε μας αφήνουν κανένα περιθώριο. Νέα μέτρα έρχονται να συνεχίσουν την αλυσίδα της ελεεινής κοροιδίας που μεταφράζεται σαν θυσίες για την πατρίδα (?). Προφανώς ούτε αυτά θα είναι τα τελευταία…
Με το γνωστό πλέον εκβιαστικό, πλαστό δίλημμα: ψήφιση νέων μέτρων ή χρεοκοπία, η Κυβέρνηση, δηλαδή η πολιτική εκπροσώπηση του ντόπιου και υπερεθνικού κεφαλαίου φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή ένα νέο πακέτο μέτρων που θα κοστίσει στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα πάνω από 9 δις ευρώ για το 2013 μόνο και περιλαμβάνει:
1) Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, 2) Μείωση συντάξεων, 3) Απολύσεις, 4) Περικοπές μισθών, 5) Μεγάλες περικοπές στον τομέα της Υγείας 6) Περικοπές σε οικογενειακά επιδόματα.

Eρώτηση κατέθεσε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος στον Υπουργό Υγείας σχετικά με τη Δραματική διακομιδή ασθενών από Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου στο Νοσοκομείο του Βόλου και την τραγική κατάληξή της.



Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2012
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: Δραματική διακομιδή ασθενών από Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου στο Νοσοκομείο του Βόλου και η τραγική κατάληξή της.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, στον τομέα της υγείας ,καθημερινά αναδεικνύουν και φανερώνουν το μέγεθος της υποχρηματοδότησης και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. Η αδιαφορία για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά και της υγείας των πολιτών είναι φαινόμενο διάχυτο παντού. Παράδειγμα τέτοιας λογικής και νοοτροπίας είναι και το περιστατικό που πρόσφατα διαδραματίστηκε από τη διακομιδή 2 ασθενών από την Αλόννησο στο Νοσοκομείο του Βόλου με την τραγική κατάληξη του ενός.

ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 10.30πμ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΣΚΟΠΕΛΟΥ"

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΑΕΚ LIVE STREAMING! PANATHINAIKOS-AEK LIVE!!

Για την «αναδιάρθρωση της ελληνικής ακτοπλοΐας»

Στόχος των κυβερνήσεων της πλουτοκρατίας είναι να μπορούν οι εφοπλιστές να δρομολογούν πλοία όπως και όποτε βολεύει την κερδοφορία τους (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μικροί αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες χρονίζουν και οξύνονται στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης.
Συνεπώς, κάθε συζήτηση δεν μπορεί να μην εξετάζει τις αιτίες αυτής της κατάστασης, δεν μπορεί να ξεπερνά το χαρακτήρα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με δραματικά αποτελέσματα για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
Η κατάσταση στα νησιά χαρακτηρίζεται:
  • Από μαζική ανεργία και φτώχεια.
  • Από το κύμα μετανάστευσης ανέργων - ιδιαίτερα νέων

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις της 6ης Νοέμβρη ΣΤΗΝ Σκόπελο, 10 π.μ., παραλία



Ολοι στους δρόμους, να

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ-ΣΑΜΟΥ



«ΚΥΡΙΕ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΟΠΟΥ ΕΚΛΕΓΕΣΘΕ. ΑΥΤΟ ΝΑ ΤΟ ΛΑΒΕΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΗ ΣΑΣ. Η ΣΑΜΟΣ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΠΛΟΙΟ ΤΣΌΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΘΕ ΤΌΣΟ».

Πανέτοιμη για τον χειμώνα η Αλόννησος

Πανέτοιμη για τον χειμώνα η Αλόννησος
Σε φάση ετοιμότητας βρίσκεται ο Δήμος Αλοννήσου

Αλληλεγγύη στους 12 διωκόμενους φοιτητές του Φυσικού και στον καθηγητή Δ. Πατέλη


Ψήφισμα
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους άδικα διωκόμενους 12 φοιτητές του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι φοιτητές διώκονται γιατί υπερασπίστηκαν έμπρακτα και μαχητικά τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου τους. Η δίωξή τους, είναι συνέχεια της προσπάθειας ποινικοποίησης των πολιτικών και φοιτητικών αγώνων.

Χορηγείται άδεια για τους εκπαιδευτικούς τη Δευτέρα 5/11

E-mail
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

από πολλά Σχολεία τηλεφωνούν και ρωτούν, τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ, για το αν θα χορηγηθεί άδεια για την ερχόμενη  Δευτέρα των Εκλογών.
Θυμίζουμε ότι αυτές οι εκλογές ΔΕΝ οργανώνονται από την ΕΛΜΕ Μαγνησίας.

Παρ όλα αυτά
1. Σας επισυνάπτουμε την εγκύκλιο στην οποία ορίζεται ότι χορηγείται άδεια στους εκπαιδευτικούς.
2. Σας ενημερώνουμε ότι οι εκλογές (για τη χερσαία Μαγνησία) θα διεξαχθούν στο Παγκύπριο Διδακτήριο (1ο Γυμνάσιο - 1ο ΓΕΛ Βόλου) από ώρες από 9:00 μέχρι 17:00 με δυνατότητα παράτασης ως τις 20:00.

Με τιμή
Σωκράτης Σαβελίδης
Πρόεδρος ΕΛΜΕ Μαγνησίας

Accèder à cette adresse (http://www.elme-mag.gr/anak-loipes/i4oi9-4o-signed.pdf)i4oi9-4o-signed.pdf272 Kb

δελτίο τύπου των εκπαιδευτικών του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Μαγνησίας

Μία ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας στο πλαίσιο της ιστορικής μνήμης και διαχρονικής υπενθύμισης του ΟΧΙ του Ελληνικού Λαού ενάντια στο χιτλεροφασιστικό άξονα φαίνεται ότι κάποιους ενόχλησε, και πολύ μάλιστα. Και πριν από όλους τη Χρυσή Αυγή, η οποία παρότι, όπως και η ίδια ομολογεί, δεν κατονομάζονται στο κείμενο, θεώρησε, όπως η ίδια πάλι ομολογεί, ότι φωτογραφίζεται. Εδώ ταιριάζει η λαϊκή ρήση «όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται». Εξέδωσε, λοιπόν, ανακοίνωση – απάντηση και με γεια της με χαρά της…
Ωστόσο, οι μετέπειτα εξελίξεις ανέδειξαν την ύπαρξη ενός δικτύου θρασύδειλων φασιστοειδών που δρα υπό το σκότος και την απόκρυψη κατά τα πρότυπα μαφιόζικης οργάνωσης. Αυτό το δίκτυο έχει στοχοποιήσει μέρες τα πρώην και νυν μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ, με αφορμή την ανακοίνωση, που παρενοχλούνται συστηματικά, κατά κανόνα νυχτερινές και μεταμεσονύκτιες ώρες, με υβριστικά και απειλητικά τηλεφωνήματα. Το ότι αντίστοιχα φαινόμενα καταγράφονται στην ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης, στον Μητροπολίτη Σιάτιστας κ.α. δείχνει ότι το μαύρο δίκτυο απλώνεται σταδιακά ή έχει απλωθεί σ’ όλη τη χώρα. Σκοπός τους ο εκφοβισμός και η απειλή πολιτών και συλλογικοτήτων.
Όσο το επίσημο κράτος κάνει τα στραβά μάτια και αδρανεί σε έκδηλα παράνομες δραστηριότητες τόσο η δράση τους θα γίνεται ανεξέλεγκτη. Το αυγό του φιδιού έχει εκκολαφτεί και τα περιεχόμενά τους απλώνουν το δηλητήριό τους στην κοινωνία. Εκμεταλλεύονται την αγανάκτηση του Ελληνικού Λαού και κύρια της νεολαίας για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας εξ’ αιτίας της διαχρονικής πολιτικής ενός διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος. Συνθηματολογούν ενάντια στο σύστημα, στην ουσίας όμως αποτελούν την οπισθοφυλακή του για αυτό και έχουν την ανοχή του.
Αυτό που πραγματικά τρέμει το σύστημα αλλά και όλος ο παρακρατικός μηχανισμός, τα φασιστοειδή και το μαφιόζικο σκοτεινό παρακλάδι τους είναι η άνοδος του Ειρηνικού Δημοκρατικού Αριστερού Κινήματος και η προοπτική έλευσης του στην εξουσία. Κάνουν ότι μπορούν να το εμποδίσουν, αλλά ματαίως. Αυτή η ειρηνική επανάσταση του Ελληνικού Λαού θα κυριαρχήσει. Θα ανατρέψει την πολιτική των μνημονίων που εξαθλιώνει το Λαό και ξεπουλά τη χώρα. Θα εξαρθρώσει όλο το δίκτυο, κρυφό και φανερό, του νεοφασισμού και θα τους φέρει να απολογηθούν στην κοινωνία και να λογοδοτήσουν.
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας με το λόγο τους να υπερασπίσουν τη Δημοκρατία και τις πανανθρώπινες αξίες, να αναδείξουν την αποκρουστική όψη του φασισμού και του ναζισμού με επιμονή και υπομονή. Γιατί το φως μπορεί και πρέπει να κατισχύσει του σκότους. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους συμπολίτες μας, μαζί με τον αγώνα τους για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών να οργανώσουν ταυτόχρονα και τον αγώνα τους για την υπεράσπιση και την εμβάθυνση της Δημοκρατίας.
Οι Εκπαιδευτικοί
του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Μαγνησίας

Εξαγωγικές προοπτικές για το δαμάσκηνο Σκοπέλου

Εξαγωγικές προοπτικές για το δαμάσκηνο Σκοπέλου
Με μια σειρά ευρωπαϊκών προγραμμάτων MED, της κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG, στα οποία εντάσσεται το πρόγραμμα AGRISLES σχετικά με την επεξεργασία και ανάπτυξη μιας διεθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα στα μεσογειακά νησιά, συμμετέχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Το πρόγραμμα AGRISLES αφορά στη σύνθεση και ανάπτυξη μιας διακρατικής στρατηγικής για την καινοτομία στη γεωργία, ανάμεσα στα νησιά της Μεσογείου. Εταίροι του προγράμματος είναι οργανισμοί και φορείς των μεσογειακών χωρών, με συναφή -με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής- αντικείμενο, προερχόμενοι από όλες της νησιωτικές περιοχές της Μεσογείου.
Από την υλοποίηση του προγράμματος εξήχθησαν πολύτιμα συμπεράσματα για το δαμάσκηνο Σκοπέλου και τις δυνατότητες ανάπτυξης του. Συγκεκριμένα, το προϊόν κρίθηκε ότι διαθέτει σημαντικές εξαγωγικές προοπτικές, αρκεί να ικανοποιηθούν δύο βασικές προϋποθέσεις: η πιστοποίηση του, ως προϊόντος «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» και η δημιουργία μονάδας τυποποίησής του στο νησί.

Καραβια των Σποραδων

Ο ναυτικος μας πρακτορας, Νικος Τριανταφυλλου θυμαται...

by Peppinho
Ειλικρινα χθες ξεκινωντας το αφιερωμα για τα καραβια των Σποραδων δεν περιμενα οτι θα ειχε τοσο μεγαλη απηχηση αλλα και οτι θα θυμιζε τοσα πολλα στους Γλωσσωτες και τους Σκοπελιτες, φιλους και φιλες μας. Εφοσον ειδαμε χθες οτι το αφιερωμα, αποφασισα να δωσω και μια συνεχεια σε αυτο, κυριως επειδη ο ναυτικος μας πρακτορας στην Γλωσσα, Νικος Τριανταφυλλου, μου εστειλε χθες αρκετες απο τις... αναμνησεις του, οι οποιες γεμιζαν και μια και δυο εγγραφες ακομα.
Ο Νικος Τριανταφυλλου μοιραζεται λοιπον μαζι μας τις αναμνησεις του, ξεκινωντας πολυ πισω στο παρελθον λεγοντας μας οτι στις Βορειες Σποραδες ταξιδεψαν εκτος απο τα χθεσινα που ειδαμε, τα καραβια Υδρα, Κυκνος, Ρηγας, Πασχαλης, Μιαουλης, Καναρης. Οφειλω να ομολογησω οτι το Κυκνος, το Πασχαλης και το Ρηγας τα γνωριζα και εγω απο την γιαγια μου, που περασε πολλα χρονια στο νησι και τα εζησε καλυτερα. Ομως τα καραβια Υδρα, Μιαουλης και Καναρης, ουδεποτε τα ηξερα. Και η αφορμη δοθηκε απο τον Νικο για να ξεκινησω το ψαξιμο!
Στους... καιρους που εμεις ημασταν απο... 1 εως 16-17 χρονων ειχαμε τα εξης καραβια: "ΛΗΜΝΟΣ", ΜΑΚΕΔΩΝ", "ΣΚΙΑΘΟΣ", "ΣΚΟΠΕΛΟΣ", "ΣΚΥΡΟΣ", "ΑΙΓΕΥΣ" και "ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ".
Ο Νικος μας αναφερει ιστορικες αναμνησεις οι οποιες εχουν επισημανθει με το γαλαζιο χρωμα:
 Ξεκινώντας με το ΄΄ΛΗΜΝΟΣ΄΄ ( τα πρώτα χρόνια που το θυμάμαι και ενώ τα αυτοκίνητα ήταν μικρά σε σχέση με σήμερα , έπαιρνε 80 - 82 Ι.Χ! ) , όντως ήταν το πιο γρήγορο πλοίο της γραμμής. Ερχόμενο απ΄ την γραμμή της Παροναξίας ( βασιλοβάπορο το ονόμαζαν εκεί ) άλλαξε την ροή στις Β. Σποράδες. Ανεβαίνοντας και κάποιες μέρες της εβδομάδος Θεσ/νίκη έδωσε άλλο αέρα και πνοή στα νησιά μας.
LEMNOS 24 July 1977
Το ΛΗΜΝΟΣ το 1977!

Μετά την δημιουργία του κολοσσού M.F.D του αήμνειστου Π. Σφηνιά , περνά μετέπειτα στα χέρια της C Link Ferries και μετονομάζεται σε ΄΄ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ΄΄ , εκτελώντας ενδοκυκλαδικά άγονα δρομολόγια. Έπειτα περνά στα χέρια της NEL LINES , συνεχίζοντας τα δρομολόγια αυτά , νομίζω έως και σήμερα.
Panagia Tinou @ syros 060506

Οι φωτογραφιες που βρηκα στο Internet, επιβεβαιωνουν πανηγυρικα (οχι οτι αμφεβαλλα!) τον Νικο! Ιδου λοιπον επανω το πρωην ΛΗΜΝΟΣ μας, να εχει γινει ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ στην C Link Ferries, και μετα στην NEL LINES.
Συνεχιζοντας τις αναφορες του ο Νικος, ερχεται να μας πει για το ΣΚΟΠΕΛΟΣ:
Το ΄΄ΣΚΟΠΕΛΟΣ΄΄ ( ΄δυνατότητα 125 - 130 Ι.Χ κατεβάζοντας και πατάρια ) , μετά το πέρασμά του απ΄ τις Σποράδες και το Βορ. Αιγαίο , φεύγει απ΄ τη γραμμή γύρω στο 1996 και το 2000 θα πουληθεί σε μια εταιρεία που θα το δρομολογήσει στην γραμμή Ιταλία - Αλβανία . Μετά απο χρόνια θα γυρίσει Ελλάδα για να παροπλιστεί στο μώλο της Δ.Ε.Η.
Σε αυτα να προσθεσω και εγω οτι... ψαχνοντας βρισκεις! Το ΣΚΟΠΕΛΟΣ πριν παρει το ονομα του και ερθει στην Ελλαδα κατασκευαστηκε στην Νορβηγια το 1965, και ειχε το ονομα GOTLANDIA. Η παρακατω φωτογραφια επιβεβαιωνει την αναζητηση μου:

Το "GOTLANDIA" υπο Σουηδικη σημαια, γυρω στα 1980 πριν ερθει στην Ελλαδα για λογαριασμο της Nomicos Lines.
skopelos.png
Το ΣΚΟΠΕΛΟΣ ετσι οπως το ειχα απαθανατισει εγω μεσα στο λιμανι της Γλωσσας το καλοκαιρι του 1996. Ενω το εβλεπα παρατημενο στο λιμανι του Βολου απο το 1999 και μετα, ο Νικος μου επιβεβαιωσε τις πληροφοριες που ειχα στο μεταξυ συλλεξει για την τυχη του. Για αυτο και εγω εψαξα και βρηκα τις κατωθι φωτογραφιες.

Αυτο το μεγαλο καραβι που βλεπετε ειναι το ΣΚΟΠΕΛΟΣ σημερα, στον Μωλο της Δ.Ε.Η. στο Κερατσινι. Διακρινεται ευκολα η ονομασια ΑLKYON, καθοτι με την πωληση του μετονομαστηκε, ενω ακριβως πανω απο το ονομα ALKYON μπορει κανεις να διακρινει ευκολα το περιγραμμα των γραμματων της πρωην ονομασιας του "skopelos".

Aυτη εδω η φωτογραφια εχει παρθει στο Πριντεζι της Ιταλιας, οταν ακομα το Σκοπελος εκανε δρομολογια!
Alkyon
Το "πρωην" ΣΚΟΠΕΛΟΣ, ανεγραφε στο πισω μερος την διαδρομη του, ΠΡΙΝΤΕΖΙ - ΔΥΡΡΑΧΙΟ. Η φωτογραφια ειναι απο τον Ιουνιο του 2011!!!
ALKYON
Δεν προκαλει απορια γιατι σημερα το εχουν πλευρισμενο στο FORMO DURRES!
Αφου κλεισαμε την αναφορα μας στο ΣΚΟΠΕΛΟΣ, παμε να δουμε οσα μας ειπε ο Νικος για το "ΑΙΓΕΥΣ".

Ξεκινωντας αξιζει να παραθεσω αυτην την φωτογραφια του 1981 στο λιμανι του Αη Στρατη, το 1981, που βρισκεται στο βιβλιο "Η Ιστορια της Νησου του Αγιου Ευστρατιου".
Το ΄΄ΑΙΓΕΥΣ΄΄( περίπου στα 35 Ι.Χ και με ένα μικρό παταράκι κάτω εσωτερικά ) θα φάει με το κουτάλι τις θάλασσες του Βορ. Αιγαίου κι αυτό , εξυπηρετώντας παράλληλα και τις Βορ. Σποράδες.

(εδω βλεπετε το ΑΙΓΕΥΣ εισερχομενο στο λιμανι της Σκοπελου)

(Εδω το βλεπετε μεσα στο λιμανι της Αλοννησου, υπο την σημαια της Νοmicos Lines)
Κάπου το 1990 φεύγει και θα το δούνε στις γραμμές του Ιονίου , μετέπειτα απο Αλεξανδρούπολη ως Καστελόριζο εν έτει 1995 - 98 και μετέπειτα στη γραμμή Ραφήνα - Μαρμάρι , πότε ως ΄΄ΖΕΦΥΡΟΣ΄΄ , πότε ως ΄΄ΣΥΡΟΣ ΕΞΠΡΕΣ΄΄ και τέλος ως ΄΄ ΝΕΑΣΑ ΕΞΠΡΕΣ΄΄ παροπλισμένο κι αυτό στο μώλο Δ.Ε.Η δίπλα στο Σκοπελάκι!
Εμεις αναζητησαμε φωτογραφιες απο το "ΑΙΓΕΥΣ" και βρηκαμε μια φωτογραφια του ως "ΣΥΡΟΣ ΕΞΠΡΕΣ".
Σύρος Εξπρές
Και οι φωτογραφιες του σημερα...


Ως ΝΕΑΣΑ ΕΞΠΡΕΣ, παροπλισμενο στο Κερατσινι διπλα στο ΣΚΟΠΕΛΟΣ. Μαζι τοτε στις Σποραδες μαζι και τωρα στα στερνα τους!
Μετα το "ΑΙΓΕΥΣ", ο Νικος μας ανεφερε τις αναμνησεις του απο το "ΣΚΥΡΟΣ" που ειχαμε στο νησι γυρω στα 1990.
Το ΄΄ΣΚΥΡΟΣ΄΄ φεύγοντας κι αυτό απ΄ τα νησιά μας το 1990 , έχοντας φέρει την επανάσταση πριν στη γραμμή με τη μεγάλη για τότε διαθεσιμότητά του στα αυτοκίνητα ( 26 με 28 τον αριθμό!!) περνάει στα χέρια του Μηνιωτή και μετονομάζεται σε ΄΄ΧΙΟΝΗ΄΄ , κάνοντας δρομολόγια Χίο - Σάμο - Ικαρία - Φούρνοι , όπου το έτος 1991 θα το δω στο Πυθαγόρειο κι ενώ ήμουν φαντάρος!! Στα πρώτα χρόνια του 2000 θα το παροπλίσουν σε μια μαρίνα της Χίου ως και σήμερα όπου και σαπίζει!
Εφαγα πανω απο μια ωρα για να εντοπισω το εν λογω πλοιο σε καποιο site στο Ιντερνετ και φυσικα δεν μπορεσα να το βρω ως "ΣΚΥΡΟΣ". Ομως βρηκα μια φωτογραφια η οποια μας επαληθευει και παλι τα λογια του Νικου, οτι το πλοιο βρισκεται σε μια μαρινα της Χιου και εμφανως σαπιζει...

Το πρωην "ΣΚΥΡΟΣ" που εγινε "ΧΙΟΝΗ" και μετα εγινε... σκουρια!
CHIONI
CHIONI
Ακομα δυο φωτογραφιες απο το "ΧΙΟΝΗ" πρωην ΣΚΥΡΟΣ. Αν δεν το διαλυσουν θα διαλυθει μονο του!
Ο Νικος στην εξαιρετικη ιστορικη αναδρομη του, μας αναφερει για το ΘΗΡΑ, που ειχε υπηρετησει την γραμμη των Βορειων Σποραδων και ως "ΠΑΣΧΑΛΗΣ".
Το ΄΄ΘΗΡΑ΄΄ , μικρό ( 4 ΙΧ ) αλλά γρήγορο , θα φύγει απ΄ τις Σποράδες γύρω στο 1986, θα πουληθεί σε μια εταιρεία στη Σάμο και θα μετονομαστεί σε ΄΄ΗΡΑ΄΄ , όπου θα το δω κι αυτό στο Πυθαγόρειο να εκτελεί δρομολόγια ίσως σαν τουριστικό κάπου στις γύρω περιοχές. Το 2001 θα γίνει κι αυτό , παλιοσίδερα!
Hera
Εδω το ΗΡΑ στην Δηλο το 1999.
ΗERA
Το "ΠΑΣΧΑΛΗΣ" που μετονομαστηκε σε ΗΡΑ στην Μυκονο.

Για το ΘΗΡΑ μπορεσαμε να βρουμε και αυτο το βιντεο και μετα απο πολυ ψαξιμο στο Ιντερνετ. Σε αυτο φαινεται το ΘΗΡΑ μονο απο μεσα λιγο πριν την οριστικη του διαλυση.
Paschalis II - Thera - Hera
Πριν το τελευταιο... αντιο.
Και τωρα ο Νικος ερχεται να μας πει για τον θρυλικο στις γραμμες μας ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ!
Για το ΄΄΄ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ΄΄ ( περίπου στα 50 Ι.Χ ) , είναι έτσι όπως το περιγράψαμε στην προηγούμενη εγγραφή. Μετά απ΄ τις Σποράδες , έφυγε και πήρε το όνομα ΄΄ΑΛΚΗΣΤΙΣ΄΄ κάνοντας κάπου ενδοκυκλαδικά δρομολόγια.
Σε αυτο το σημειο να τονισουμε οτι στην Σκοπελο ειχαμε το ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ Ι και το ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΙΙ. Ο Νικος μας εκανε λογο για το Παπαδιαμαντης Ι το οποιο μετονομαστηκε σε ΑΛΚΗΣΤΙΣ.
Kastriani Keas
Και απο δω και κατω βλεπουμε τον ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ ΙΙ, ο οποιος και βουλιαξε!!!

Ερυθρολευκος, επιβλητικος, αλλα και πολυ αργος, ο ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ βρισκεται στο λιμανι της Σκιαθου οπου γεννηθηκε ο συγγραφεας, Αλεξανδρος Παπαδιαμαντης, απο τον οποιο πηρε το ονομα του. Επισης να προσθεσω οτι το πλοιο κυκλοφορησε στις Κυκλαδες και ως "ΠΑΝΑΓΙΑ ΨΑΡΙΑΝΗ". Στην κατω φωτογραφια το βλεπουμε στην Χιο το 2004!

Και εδω ως Παναγια Ψαριανη

Στην φωτογραφια εδω που βλεπουμε, ο "πρωην" Παπαδιαμαντης, βρισκεται στην μεγαλη Δεξαμενη Βασιλειαδη στον Πειραια, τον Οκτωβριο του 2005!
Panagia Psariani
Παροπλισμενος στον Μωλο στο Κερατσινι.

Βαμμενος μπλε πια, ο Παπαδιαμαντης ετοιμος να αναχωρησει απο τον Πειραια για το Πρασινο Ακρωτηρι με την σημαια πισω και τα διακριτικα της C-Link, πλεον σαν MUSTERU. Eκει εφτασε η χαρη του, οπου και βουλιαξε το 2008 λογω μετατοπισης φορτιου, χωρις να υπαρξουν θυματα.
papmac.png
Σε αυτες τις φωτογραφιες που ειχα τραβηξει εγω το 1996 βλεπουμε πανω τον Παπαδιαμαντη να μπαινει στο λιμανι της Γλωσσας και κατω το ΜΑΚΕΔΩΝ, για το οποιο θα πουμε αμεσως τωρα.
Το ΄΄ΜΑΚΕΔΩΝ΄΄ όντως πολεμικό πλοίο , είναι αδελφό του ΄΄ΧΡΥΣΗ ΑΜΜΟΣ΄΄ που βούλιαξε πριν πολλά πολλά χρόνια στα ελλαδικά ύδατα!
Chryssi Ammos II 001
chrissi ammos 1
(και να το ως Χρυση Αμμος το 1982 στην Ραφηνα!)
 Έρχεται στις Σποράδες με μεγάλη κι αυτό χωρητικότητα ( 140 Ι.Χ περίπου ) , αλλάζει πλώρη μετά από λίγα χρόνια και παίρνει ταχύτητα ιδανική για την εποχή! Έπειτα απ΄ την απορρόφηση της M.F.D θα αλλάξει χέρια μετά απο λίγο και θα έρθει στην κατοχή της GOUTOS LINES , ταξιδεύοντας ως και σήμερα στη γραμμή Μαρμάρι - Κάρυστος - Τζιά κ.λ.π.
Macedon
Το ΜΑΚΕΔΩΝ σημερα.
Ο Νικος κλεινει τις αναμνησεις του με το ΣΚΙΑΘΟΣ.
To ΄΄ΣΚΙΑΘΟΣ΄΄ με χωρητικότητα στα 40 - 45 Ι.Χ. περίπου , θα εξυπηρετήσει τη γραμμή ως το 1992 αν δεν κάνω λάθος. Φεύγοντας , θα πουληθεί απ΄ την εταιρεία κάπου στο εξωτερικό ( Μπαχάμες ) και μετά απο χρόνια , άκουσα πως βούλιαξε απο μετατόπιση φορτίου!
anna maria
(εδω το ΣΚΙΑΘΟΣ στην καθελκυση του!)
Στα οσα μας ειπε ο Νικος ερχομαι να προσθεσω και εγω τα στοιχεια που βρηκα για το ΣΚΙΑΘΟΣ. Το πλοιο αυτο, ηταν το μικροτερο που ειχε η Nomicos Lines στη γραμμη των Βορειων Σποραδων και πριν παρει το ονομα του ειχε ονομαστει "ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ". Αργοτερα μετονομαστηκε σε Μεγαλοχαρη
Megalochari
Υστερα πια ηρθε στο νησι μας για να γινει το ΣΚΙΑΘΟΣ που αμιδρα εγω θυμαμαι!
Καπου εδω το δευτερο μερος του αφιερωματος ολοκληρωνεται.
Πανω απο ολα θελω να ευχαριστησω τον ναυτικο μας πρακτορα στην Γλωσσα Σκοπελου Νικο Τριανταφυλλου (στη συνεργασια του οποιου ελπιζω και στη συνεχεια για τα υπολοιπα μερη του αφιερωματος) και στους κατωθι συνδεσμους απο τους οποιους πηραμε τις πανεμορφες φωτογραφιες.
www.shipfriends.gr
www.nautilia.gr
www.shipspotting.com
Εμεις θα τα ξαναπουμε παλι αυριο με το τριτο μερος του αφιερωματος!

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ