Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Το κύκλωμα των μεγαλογιατρών



Εικόνες που θυμίζουν γκανγκστερική ταινία αναδύονται από το διαβιβαστικό της αστυνομίας που συντάχθηκε για τη πολυμελή εγκληματική οργάνωση που εισήγαγε και διακινούσε παράνομα, σε όλη την ελληνική επικράτεια, φαρμακευτικά σκευάσματα εξωσωματικής γονιμοποίησης, με σκοπό την περαιτέρω διάθεσή τους σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών του κυκλώματος ξεκίνησε μετά από πληροφορίες που έφτασαν στα γραφεία της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος, οι οποίες έκαναν λόγο για δύο άντρες, έναν Βούλγαρο και έναν Έλληνα, που φέρονταν να εισάγουν λαθραία φάρμακα και να τα μεταπωλούν σε ιδιωτικές κλινικές και χωρίς φορολογικά παραστατικά.

Η έρευνα ξεκίνησε και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματά της δείχνουν  εντυπωσιακά… Όπως προέκυψε, γιατροί, γραμματείς, γυναικολόγοι, επιχειρηματίες, «ντιλεράδες» και λογιστές είχαν στήσει μια άκρως κερδοφόρα επιχείρηση η οποία απέφερε κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Το modus operandi

Πρωταγωνιστές της ιστορίας, ένας ιατρικός επισκέπτης, ο Ε.Π. και μία έμπορος από την Θεσσαλονίκη η Β.Κ., η οποία είχε αναλάβει την ανεύρεση και την αγορά των φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης που το κύκλωμα εισήγαγε από την Τουρκία.

Η εισαγωγή γινόταν μέσω των επαφών ενός Τούρκου, κατοίκου Κομοτηνής, ο οποίος μεσολαβούσε με –άγνωστο μέχρι στιγμής- προμηθευτή και αναλάμβανε την εισαγωγή και τη μεταφορά των φαρμάκων, εισπράττοντας τα… «περαστικά». (όρος που χρησιμοποιούσαν κατά τις συνομιλίες τους τα μέλη της ομάδας).

Εν συνεχεία η εγκληματική οργάνωση επεδίωκε την εμπορία των φαρμάκων που είχε εισάγει παράνομα, είτε απευθείας σε εξειδικευμένες κλινικές είτε μέσω -συνεργαζόμενου με κάποια από αυτές- φαρμακείου.

Η… «Κούλα»


Η προσέγγιση των κέντρων εξωσωματικής γονιμοποίησης γινόταν μέσω ενός άλλου μέλους της ομάδας, το οποίο στις τηλεφωνικές συνομιλίες «ψαρέματος» πελατών συστηνόταν ως «Κούλα» και χρησιμοποιώντας πρώτο πληθυντικό ανέφερε ότι «έχουν φαρμακαποθήκη στη Βουλγαρία», «έχουν φάρμακα εξωσωματικής», ότι «οι τιμές είναι πολύ καλύτερες» και πως «δουλεύουν με άλλα κέντα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης».

Χαρακτηριστική είναι η διαπραγμάτευση μεταξύ της «Κούλας» και ενός φαρμακοποιού ο οποίος μεσολαβεί για λογαριασμό γνωστού κέντρου εξωσωματικής γονιμοποίησης που ανήκει σε έναν από τους συλληφθέντες.

Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης αποτελεί η τιμή πώλησης του φαρμάκου «MENOGON» (καθώς πρόκειται για μεγάλη ποσότητα, 30.000 μονάδων). Τα μέλη της ομάδας επιθυμούσαν να τους καταβληθεί αρχικά ένα ποσό ως προκαταβολή ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να το χρησιμοποιήσουν για αντίστοιχες πληρωμές στη Τουρκία.

Οι ανύπαρκτες συναλλαγές

Παράλληλα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης πέρα από τις παράνομες εισαγωγές φαρμάκων, προέβαιναν και σε αγορές σκευασμάτων από φαρμακεία, χωρίς την έκδοση τιμολογίων, τα οποία διακινούσαν εικονικά μέσω «συνεργαζόμενων» φαρμακαποθηκών και τελικά εξήγαγαν στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Την καθοδήγηση και την χρηματοδότηση της εν λόγω «επιχείρησης» είχε αναλάβει η Β. Κ. Τα μέλη της οργάνωσης αγόραζαν συγκεκριμένα σκευάσματα από διάφορους φαρμακοποιούς (κυρίως από την Θεσσαλονίκη), χωρίς την έκδοση τιμολογίων, έναντι προμήθειας 1,5% επί της αξίας των φαρμάκων.

Τα φάρμακα συγκεντρώνονταν στο σπίτι της Β. Κ. και στη συνέχεια καταγράφονταν ηλεκτρονικά από τον Π.Π, τον «λογιστή» του κυκλώματος.

Μετά την καταγραφή, τα σκευάσματα παραδίδονταν στον ιατρικό επισκέπτη Ε.Π., ο οποίος συναντιόνταν με την Φ.Κ., στέλεχος, μιας φαρμακαποθήκης της συμπρωτεύουσας, της έδινε τα φάρμακα και αυτή με τη σειρά της τα μετέφερε στον φερόμενο ως εγκέφαλο της οργάνωσης, τον Β.Π, ένα γυναικολόγο και ιδιοκτήτη άλλης φαρμακαποθήκης.

Η εταιρεία μαϊμού

Η εγκληματική οργάνωση, προκειμένου να προσδώσει νομιμοφάνεια στη διακίνηση και εξαγωγή των φαρμάκων, τα οποία αποκτούσε χωρίς την έκδοση των προβλεπόμενων παραστατικών, είχε υιοθετήσει τον ακόλουθο τρόπο δράσης:

Ο Π. Σ., ιδιοκτήτης φαρμακαποθήκης, κατόπιν συνενόησης με δύο μέλη της οργάνωσης, προέβαινε στην έκδοση εικονικών τιμολογίων, σύμφωνα με τα οποία, η φαρμακαποθήκη του (και όχι τα φαρμακεία από όπου στην πραγματικότητα προέρχονταν τα φάρμακα), εμφανιζόταν να πουλάει, είτε στη φαρμακαποθήκη που ήταν στέλεχος η Φ. Κ., είτε στην φαρμακαποθήκη του Β. Π.

Μάλιστα, στα τέλη Μαρτίου, τα βασικά μέλη της ομάδας προέβησαν στη σύσταση κα έναρξη λειτουργίας επιχείρησης, με αντικείμενο το χονδρικό εμπόριο βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, κάνοντας χρήση πλαστού δελτίου ταυτότητας, το οποίο έφερε τη φωτογραφία της «εμπόρου» Β. Κ. και τα στοιχεία υπαρκτού προσώπου, το οποίο φέρεται να είναι μόνιμος κάτοικος Αργεντινής.

Η εταιρεία έκανε έναρξη εργασιών στις 28 Μαρτίου 2013 οπότε και άρχισε να διακινεί και να πουλά τα παράνομα φάρμακα του κυκλώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ