Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Αδειάζουν τις φυλακές



Την αποσυμφόρηση των ελληνικών φυλακών από τους 2.000 κρατουμένους αλβανικής καταγωγής επιχειρούν τα αρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη σε συνεννόηση με τα Τίρανα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Το Βήμα», τους προσεχείς μήνες και σε πρώτη φάση, 500 κρατούμενοι αναμένεται να μεταφερθούν σε αλβανικές φυλακές, με στόχο και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Πριν από λίγο καιρό σχετικό αίτημα είχε τεθεί από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Καραγκούνη προς το αλβανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο απάντησε θετικά. Σύντομα, λοιπόν, θα ξεκινήσουν οι προεργασίες και η συνεργασία των δύο πλευρών για να ρυθμιστούν τα προαπαιτούμενα της τελικής συμφωνίας.

Στο μεταξύ, ενδέχεται η Ελλάδα να κληθεί να επιδοτήσει το πρόγραμμα κράτησης στις φυλακές της Αλβανίας με ένα ποσό της τάξης των 5 ευρώ την ημέρα, όσο δηλαδή κοστίζει το φαγητό και η περίθαλψη κάθε κρατουμένου σε ελληνικά σωφρονιστικά ιδρύματα.

Η πρωτοβουλία και η διμερής συμφωνία

Η πρωτοβουλία των αρμόδιων ελληνικών υπουργείων για τη μεταφορά κρατουμένων αλβανικής καταγωγής έγινε και λόγω του γεγονότος ότι παρατηρείται συνεργασία Ελλήνων και Αλβανών κακοποιών εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ως παράδειγμα την περίπτωση των δραπετών από τα Τρίκαλα ή εκείνη του Αλκέτ Ριζάι, αλλά και τον Έλληνα καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα.

Να σημειωθεί ότι οι πρώτες σκέψεις για τη μεταφορά κρατουμένων αλβανικής καταγωγής είχαν γίνει εν έτει 2006, ωστόσο η διαδικασία πάγωσε, καθώς η μεταφορά των κρατουμένων προαπαιτούσε τη συγκατάθεσή τους.

Αυτήν τη φορά, το Υπουργείο Δικαιοσύνης στοχεύει στην επίτευξη διμερούς συμφωνίας με τις αλβανικές αρχές και, όπως όλα δείχνουν, η συγκατάθεση των κρατουμένων για τη μεταφορά τους στις φυλακές της γειτονικής χώρας δεν θα κρίνεται αναγκαία.

Παρόμοιες συμφωνίες προωθούνται και με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ