Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Τανζανία: Ο τουρισμός είναι καταστροφή. Διεθνή έκκληση των Μασάι για αλληλεγγύη

Σε λίγες ώρες ο πρόεδρος της Τανζανίας, Jakaya Kikwete, μέλει να διατάξει τον βίαιο εκτοπισμό χιλιάδων Μασάι, από τα πατρογονικά τους εδάφη για να παραδώσει τις περιοχές αυτές στις τουριστικές επιχειρήσεις για να μπορούν οι νεόπλουτοι της Μέσης ανατολής να κυνηγάνε λεοπαρδάλεις και λιοντάρια ανενόχλητοι.
 
Ανακοίνωση των  γερόντων της φυλής των Μασάι

Είμαστε οι γέροντες της φυλής των Μασάι της Τανζανίας, μίας από τις παλαιότερες φυλές της Αφρικής. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα σχέδιο εκδίωξης χιλιάδων Μασάι από την γη τους για να δώσει έδαφος στους νεόπλουτους τουρίστες της Μέσης ανατολής για να πυροβολούν λιοντάρια και λεοπαρδάλεις. Αυτή η βίαιη εκκένωση μπορεί να ξεκινήσει οποιοδήποτε λεπτό.

Η προγενέστερη δημοσιοποίηση του γεγονότος είχε υποχρεώσει την κυβέρνηση να αναστείλει τα σχέδιά της για μήνες, αλλά ο πρόεδρος της χώρας περίμενε υπομονετικά έως να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις και τώρα θέλει να ξαναβάλει τα σχέδια του σε λειτουργία.  Χρειαζόμαστε την βοήθειά σας ξανά επειγόντως.


O πρόεδρος Kikwete μπορεί να μην ενδιαφέρετε για εμάς, αλλά έδειξε ότι υπολογίζει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και την κοινωνική πίεση. Μπορεί να είναι μια υπόθεση ωρών. Παρακαλούμε βοηθήστε μας στον αγώνα να προστατέψουμε την γη μας, τον λαό μας, τα μεγαλειώδη ζώα μας , και διαδώστε την έκκλησή μας σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η τελευταία μας ελπίδα.
Ο λαός μας ζει σε αυτή την γη της Τανζανίας και της Κένυας αιώνες τώρα. Οι κοινότητές μας σέβονται τους συντρόφους μας τα ζώα και προστατεύουν το τοπικό εύθραυστο οικοσύστημα. Αλλά χρόνια τώρα η κυβέρνηση το αντιμάχεται αυτό, παραδίνοντας την δική μας γη σε νεόπλουτους βασιλιάδες και πρίγκιπες της Μέσης Ανατολής για να μπορούν να κυνηγάνε και να σκοτώνουν.                        


Το 2009 όταν τη κυβέρνηση προσπάθησε να καταλάβει την γη μας για να ανοίξει τον δρόμο για «αγωνιστικά» σαφάρι, εμείς αντισταθήκαμε και εκατοντάδες από εμάς φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν. Τον περασμένο χρόνο οι νεόπλουτοι πρίγκιπες πυροβολούσαν τα πουλιά πάνω στα δέντρα μέσα από ελικόπτερα. Αυτός ο φόνος αντιτίθεται με την κουλτούρα μας
Τώρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προσδιορίσει μια τεράστια λωρίδα  της γης που ζούμε εμείς για να την μετατρέψει σε ένα πάρκο άγριας ζωής, αλλά εμείς είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό δεν αποτελεί παρά την πρόφαση που θα επιτρέψει την εύκολη πρόσβαση σε κάποια ξένη ιδιωτική εταιρεία σαφάρι για να οργανώσει την «τουριστική» σφαγή των ζώων μας. Η κυβέρνηση λέει ότι αυτό αποτελεί έναν νέο τρόπο εξασφάλισης της επάρκειας των ζώων αλλά οι συνέπιες στον τρόπο ζωής της κοινότητάς μας θα είναι καταστροφικές. Χιλιάδες από εμάς θα χάσουμε τις ρίζες μας, τα σπίτια μας, την γη που βόσκουν τα ζώα μας.

O πρόεδρος Jakaya Kikwete ξέρει ότι τα σχέδια του θα προκαλέσουν μεγάλο αντίκτυπο στους τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα (μια σημαντική πηγή πλούτου), και δεν θέλει να προκαλέσει τριγμούς στις δημόσιες σχέσεις του. Αν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια παγκόσμια αγανάκτηση, όπως είχαμε καταφέρει και την προηγούμενη φορά, τότε ξέρουμε ότι θα αναγκάσουμε τον πρόεδρο να το ξανασκεφτεί.  Βοηθήστε μας να το καταφέρουμε.
Αυτή η απαλλοτρίωση της γης θα σημαίνει το τέλος των Μασάι στην Τανζανία και πολλοί από εμάς είναι αποφασισμένοι να πεθάνουν από το να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Στο όνομα του λαού μας και των ζώων που ζουν σε αυτή τη γη σας παρακαλούμε να σταθείτε στο πλάι μας

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα
Οι γέροντες της φυλής των Μασάι στης περιοχής του Ngorongoro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ