Τρίτη 9 Απριλίου 2013

O χορός των τραπεζών άρχισε

Το Ποντίκι
Τροχάδην στην επόμενη σελίδα της Ιστορίας τους μπαίνουν οι ελληνικές τράπεζες, καθώς ο χρόνος για την ανακεφαλαιοποίησή τους μετρά αντίστροφα και ιδιαίτερα πιεστικά, αφού η τρόικα και το ΤΧΣ δεν δίνουν άλλα περιθώρια και ζητούν ολοκλήρωση των διαδικασιών μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Η επόμενη αυτή σελίδα θα είναι πολύ διαφορετική σε μεγέθη, σε ό,τι αφορά όχι μόνο τα λογιστικά, αλλά και το προσωπικό, αφού το «φόρτωμα» των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στο ελληνικό «σύστημα» θα απαιτήσει νέες διευθετήσεις, αλλά και μεγάλες προσπάθειες για να μην υπάρξουν απώλειες σε θέσεις εργασίας.
Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας το χρονόμετρο άρχισε να «τρέχει», καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος απέστειλε επιστολή στις συστημικές τράπεζες ζητώντας τους να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης. Μάλιστα κάλεσε τις διοικήσεις να ορίσουν άμεσα ημερομηνίες για τις γενικές συνελεύσεις που θα έχουν αντικείμενο την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Με τις πρώτες από αυτές τις συνελεύσεις να έχουν ήδη «κλείσει», οι τραπεζικοί όμιλοι πήραν προθεσμία μέχρι τις 15 Απριλίου ώστε να εξηγήσουν τον τρόπο και τις πηγές από τις οποίες θα καλύψουν το 10% των ιδιωτικών συμμετοχών στις αυξήσεις κεφαλαίου.

Το ποσοστό αυτό είναι το όριο που πρέπει να καλύψουν οι τράπεζες προκειμένου να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα. Εφόσον όλα αυτά προχωρήσουν ομαλά, οι τρεις (πιθανότατα) συστημικοί όμιλοι θα καταθέσουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα ενημερωτικά δελτία για τις αυξήσεις έως το τέλος Απριλίου και μετά θα έχουν χρόνο μέχρι τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου για να τελειώσουν με τις διαδικασίες.
Η τρόικα πιέζει να έχουν τελειώσει όλα ώς τα μέσα Ιουνίου, μια και έτσι προβλέπει το προσχέδιο για το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το οποίο «θέλει» αμέσως μετά να γίνονται από την Τράπεζα της Ελλάδος τα stress test που θα δρομολογηθούν με τα στοιχεία του 2013 και κεντρική πρόβλεψη τη διατήρηση των εποπτικών κεφαλαίων άνω του 9% και τον επόμενο χρόνο. Σημειώνεται ότι το νέο μνημόνιο προβλέπει πως θα ελεγχθεί και η ποιότητα των ιδιωτικών κεφαλαίων που θα μπουν στις αυξήσεις των συστημικών τραπεζών.
Για όλους αυτούς τους λόγους δεν συζητήθηκε η παράταση έως και τον Ιούλιο που ζητούσαν οι συστημικοί ούτε το αίτημα της Εθνικής να ολοκληρωθεί η νομική συγχώνευση με την Eurobank πριν προχωρήσει η αύξηση. Εκεί, βέβαια, βρίσκεται και το ζήτημα των ημερών, με «επίμονες πληροφορίες» να φέρουν την τρόικα να ξανασκέπτεται το deal Εθνικής - Eurobank και την κυβερνητική πλευρά να επιμένει ότι ο σχεδιασμός δεν μπορεί να αλλάξει.
Στο θέμα, πιθανόν να υπάρξουν κάποιες απαντήσεις ακόμη και σήμερα, κατά τη συνάντηση του Στουρνάρα με την αντιπροσωπεία των δανειστών. Άλλωστε, το πρόβλημα του χρόνου είναι ίδιο για όλους...
Με βάση τις ενδείξεις και τις πληροφορίες που υπάρχουν, από το συστημικό στρατόπεδο τόσο η Alpha Bank όσο και η Τράπεζα Πειραιώς είναι σε θέση να καλύψουν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής ιδιωτικών κεφαλαίων στις αυξήσεις. Για το πώς ακριβώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Εθνική, θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο ακόμη.
Η εαρινή επίθεση της Alpha
Τον... χορό άνοιξε η Alpha συγκαλώντας πρώτη την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της για την αύξηση κεφαλαίου ανακοινώνοντας και τον σχεδιασμό. Με βάση την πρόταση της διοίκησης, η αύξηση θα γίνει μέχρι το ποσό των 4,57 δισ. ευρώ, με πρόβλεψη ένα κεφάλαιο 550 εκατ. ευρώ (12% του συνόλου) να καλυφθεί από ιδιώτες.
Όπως έχει εξηγήσει το «Π» από την περίοδο του deal της Alpha για την απορρόφηση της Εμπορικής, η «ανακεφαλαιοποίηση» που έκαναν οι Γάλλοι της Credit Agricole προτού παραδώσουν την τράπεζα διαμόρφωσε συνθήκες που επέτρεπαν στο ενιαίο πλέον σχήμα να έχει τις χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, η Alpha θεωρείτο εξ αρχής η πρώτη τράπεζα που θα παρέμενε σε ιδιωτικά χέρια, έχοντας αρχίσει εδώ και καιρό την προετοιμασία για την κάλυψη της αύξησης, στην οποία θα λάβουν μέρος ισχυροί Έλληνες επιχειρηματίες, ξένες επενδυτικές τράπεζες, αλλά και ιδιώτες επενδυτές ή σχήματα.
Αυτό της επιτρέπει σήμερα να περνά στην επίθεση ζητώντας τα 550 εκατ. ευρώ, που σύμφωνα με κύκλους θεωρούνται διασφαλισμένα. Σε κάθε περίπτωση πηγές της διοίκησης ανέφεραν ότι ο τελικός σχεδιασμός θα έχει αποκαλυφθεί πλήρως έως το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Εφόσον ο σχεδιασμός «βγει», η τράπεζα δεν θα προχωρήσει στην έκδοση των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών, των λεγόμενων CoCo’s. Αντιθέτως, εάν η κάλυψη από ιδιώτες φτάσει και ξεπεράσει τα μισά από τα απαιτούμενα (δηλαδή τουλάχιστον 257,1 εκατ. ευρώ), τότε η αύξηση θα αναπροσαρμοστεί αυτόματα σε τουλάχιστον 2,57 δισ. ευρώ και για το υπόλοιπο ποσό θα εκδοθούν CoCo’s.
Βέβαια, εάν δεν συγκεντρωθούν ούτε 257,1 εκατ. ευρώ από ιδιώτες, τότε το σύνολο της αύξησης καλύπτεται από το ΤΧΣ, ενώ τα κεφάλαια που έχουν καταβληθεί για την άσκηση δικαιωμάτων προτίμησης ή προεγγραφής επιστρέφονται στους ιδιώτες από την τράπεζα, η οποία πρακτικά αλλάζει χέρια...
Aνατροπή από την Πειραιώς
Την ίδια στιγμή η απόκτηση των ελληνικών καταστημάτων και δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών έδωσε την ευκαιρία στη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να αναμορφώσει τους όρους της ανακεφαλαιοποίησής της και να μετατραπεί από έναν όμιλο με αρνητική καθαρή θέση σε μια τράπεζα με θετική καθαρή θέση άρα και αξία. Τώρα για τη διοίκηση Σάλλα διαμορφώνονται σοβαρές προοπτικές να καλυφθεί από ιδιώτες το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου.
Για να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα η Πειραιώς, κατά τη διαδικασία απορρόφησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, συμφώνησε πρακτικά στην εξαγορά καταθέσεων ύψους 14,8 δισ. ευρώ και χορηγήσεων ύψους 19 δισ. Τα δάνεια, μαζί με τις προβλέψεις των 4,8 δισ., και για τις τρεις τράπεζες ανέρχονται σε σχεδόν 24 δισ. Την ίδια στιγμή, όμως, βρέθηκε με πρόσθετα κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ, αφού τόσα προέβλεπε η συμφωνία της εξαγοράς (1 δισ. από το ΤΧΣ και 500 εκατ. από την κυπριακή κυβέρνηση) των τριών συγκροτημάτων. Αυτό το 1,5 δισ. ευρώ, όμως, δεν συνυπολογίζεται στις ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης, οι οποίες διατηρούνται στα 7,3 δισ.
Περαιτέρω, οι κυπριακές τράπεζες θα μεταβιβάσουν τα δάνεια των 24 δισ. ευρώ μαζί με τις προβλέψεις, οι οποίες είχαν γίνει με βάση το δυσμενές σενάριο που είχε επεξεργαστεί η Pimco. Ταυτόχρονα, το δανειακό πακέτο των κυπριακών τραπεζών συμφωνήθηκε να πουληθεί στο 67% της ονομαστικής του αξίας (μαζί με τις καλύψεις), κάτι που σημαίνει ότι το καθαρό πακέτο των δανείων ανέρχεται σε 16 δισ. ευρώ.
Η διαφορά αυτή είναι ένα κεφαλαιακό κέρδος, που προστίθεται στο κεφάλαιο της Πειραιώς, η οποία με τον τρόπο αυτόν μπαίνει με εντελώς διαφορετικό «αέρα» στη διαδικασία.
Στις συνθήκες αυτές ο στόχος της διοίκησης (όπως αναμενόταν να καταγραφεί αυτές τις ώρες) είναι να εξασφαλίσει το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στα 7,3 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης (και στην περίπτωση αυτήν υπάρχει πρόβλεψη για έκδοση CoCo’s ύψους 2 δισ. ευρώ, που περιορίζουν τα απαιτούμενα κεφάλαια στα 5,3 δισ. ευρώ), αλλά, εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, να το υπερβεί. Πάντως και οι δύο αυτές τράπεζες θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν την έκδοση CoCo’s λόγω των σκληρών όρων που συνοδεύουν την έκδοσή τους, για το επόμενι διάστημα.
Εθνική - Eurobank
Το μείζον ερώτημα, λοιπόν, είναι τι θα γίνει με την υπόθεση της εν εξελίξει συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank, που συνάδει χρονικά με την ανακεφαλαιοποίηση. Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες ανέφεραν ότι η τρόικα, εν όψει της επίσκεψής της στην Αθήνα, ζήτησε να «παγώσει» η διαδικασία συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank. Σύμφωνα με κάποιες πιο εξειδικευμένες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών πρότειναν να ανακεφαλαιοποιηθούν ξεχωριστά από το ΤΧΣ οι δύο τράπεζες.
Τα επιχειρήματα που μεταφέρθηκαν σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, από την πλευρά των δανειστών εστιάζουν στα προβλήματα που θα προκύψουν για τη συνέχεια από μία τόσο μεγάλη «κρατικού τύπου» τράπεζα.
Πραγματικά, το ενεργητικό της Εθνικής, μετά την απόκτηση του 85% της Eurobank, ξεπερνά τα 170 δισ. ευρώ (οι χορηγήσεις ανέρχονται σε 118,3 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις σε 89,5 δισ. ευρώ) πλησιάζοντας το ΑΕΠ της Ελλάδας, που βρίσκεται κοντά στα 190 δισ. Η πλευρά της τρόικας, κατά το σκεπτικό που μεταφέρθηκε, υποστηρίζει ότι θα είναι δύσκολο να εξευρεθούν τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα καλύψουν το 10% της αύξησης, ώστε να διασφαλίσουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα της.
Η Εθνική χρειάζεται 9,7 δισ. ευρώ και η Eurobank 5,8 δισ. ευρώ. Δηλαδή περίπου 15,5 δισ. ευρώ, συνολικά.
Την Τρίτη, πάντως, ο επικεφαλής της Εθνικής, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, σε παρέμβασή του, εξέφρασε απορίες για την προέλευση των πληροφοριών αυτών, λέγοντας ότι ακόμα και ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ που είναι μέλος του ΔΣ της Εθνικής δεν έχει την παραμικρή ιδέα για όλα αυτά. και δήλωσε πως «εμείς προχωράμε κανονικά και θα κάνουμε την αύξηση έτσι όπως την έχουμε σχεδιάσει».
Παρέμβαση έκανε όμως και ο κεντρικός τραπεζίτης, λέγοντας ότι και ο ίδιος και η τρόικα ανησυχούν για την τύχη της συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank. Ο Προβόπουλος ως σημαντικότερη παράμετρο στη συγχώνευση έθεσε το αν θα βρεθούν ιδιώτες μέτοχοι. Και αυτό γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, η τράπεζα απειλείται να βρεθεί στην... αγκαλιά του κράτους. Και όπως είπε... «η τρόικα σε καμία περίπτωση δεν θέλει να συμβεί αυτό». Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, χωρίς να αναφερθεί σε πρωτοβουλίες της τρόικας, επιβεβαίωσε τον «προβληματισμό» που φαίνεται να υπάρχει:
«Δεν μπορεί να αντιστραφεί αυτή η συγχώνευση. Στην τρόικα όμως δεν αρέσει ότι θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος παίκτης με μερίδιο 40% υπό κρατικό έλεγχο. Στις τράπεζες όπου οι ιδιώτες θα αποκτήσουν το 10%, θα έχουν και τον έλεγχο, αλλιώς θα πάνε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η τρόικα λέει – και το λέω και εγώ – ότι για την Εθνική - Eurobank θα υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία γιατί μιλάμε για 1,5 δισ. ευρώ. Κατά τούτο υπάρχει κίνδυνος να πάει σε κρατικό έλεγχο, δηλαδή στο ΤΧΣ. Ανατριχιάζω στην ιδέα ότι μπορεί να τεθεί υπό κρατικό έλεγχο, ανησυχώ, αλλά δεν το πιστεύω. Ούτε η τρόικα το θέλει ούτε εμείς το θέλουμε. Αλίμονο αν λειτουργεί ως κρατική τράπεζα, θα μας έφερνε δεκαετίες πίσω» ήταν η δήλωσή του στη δημόσια τηλεόραση – και ο νοών νοείτω...
Τι μας λένε; Ότι πράγματι το σχήμα Εθνικής - Eurobank μπορεί να είναι όντως πολύ μεγάλο για να ανακεφαλαιοποιηθεί, αφού η ελάχιστη ιδιωτική συμμετοχή είναι 1,5 δισ. ευρώ και, προκειμένου να μη γυρίσει στην αγκαλιά του κράτους, ίσως να είναι καλύτερα να διαχωριστεί (με τη μορφή της θυγατρικής) ώστε να πουληθεί... χωριστά, αλλά με την εγγύηση ότι δεν θα καταρρεύσει.
Πώς φτάσαμε σε αυτόν τον πρωτότυπο σχεδιασμό; Πολύ απλά, επειδή ο υποψήφιος αγοραστής έχει τα... μέσα. Ο Γερμανός υποψήφιος, λοιπόν, δεν είναι άλλος από την Deutsche Bank, η οποία φλερτάρει με το σύστημα της Εθνικής από την περίοδο Ταμβακακη - Άκερμαν και ενδιαφέρεται όχι μόνο για τα ελληνικά τραπεζικά, αλλά και για τα τουρκικά. Ας μην ξεχνάμε ότι ελέγχοντας κάποιος την Εθνική αποκτά άμεση πρόσβαση και στο «φιλέτο» της Finansbank στην Τουρκία.
Επίσημα, πάντως, θα συνεχιστεί το θεατράκι. Στο στρατόπεδο της κυβέρνησης θα επιμείνουν στην απόφαση πως το deal πρέπει να ολοκληρωθεί. Θα επικαλεστούν τις νομικές επιπλοκές (η τράπεζα είχε λάβει όλες τις αναγκαίες εγκρίσεις), αλλά και τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην ελληνική οικονομία η διακοπή των διαδικασιών συγχώνευσης και η ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση.
Σημειώνεται ότι η Εθνική έχει ολοκληρώσει προαιρετική δημόσια προσφορά προς τους μετόχους της Eurobank για το 85% του μετοχικού της κεφαλαίου, με έκδοση 300 εκατομμυρίων νέων μετοχών που προσφέρθηκαν στους μετόχους της Eurobank που αποδέχθηκαν την πρόταση.
Εάν επιλεγεί το σενάριο με τις δύο χωριστές αυξήσεις κεφαλαίου, κατά τις επιταγές της τρόικας, τότε το πώς θα προχωρήσει η συγχώνευση θα αποφασιστεί μετά. Και εάν στο μεταξύ δεν βρεθεί ιδιώτης ενδιαφερόμενος να καλύψει το 10%, τις αποφάσεις θα τις λάβει το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ