Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Για την «ιθαγένεια»

Δημοσιεύτηκε προχτές και επισήμως από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αντιδραστική απόφασή του που παραπέμπει σε μαύρες εποχές σκοταδισμού, καλλιεργεί το ρατσισμό και νομιμοποιεί την επιχειρηματολογία φασιστοειδών, όπως της Χρυσής Αυγής. Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη του νόμου 3838/2010 που προέβλεπε ότι μπορεί, κάτω από προϋποθέσεις, να αποκτηθεί η ιθαγένεια από μετανάστες ή παιδιά μεταναστών που γεννιούνται και συνεχίζουν να ζουν στην Ελλάδα. Η απόφαση βασίζεται στο κριτήριο του «δικαίου του αίματος», δηλαδή την καταγωγή από Ελληνες γονείς. Η ίδια απόφαση ακυρώνει διάταξη του ίδιου νόμου που έδινε - κάτω από προϋποθέσεις - το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στην Τοπική Διοίκηση σε μετανάστες που ζουν χρόνια στην Ελλάδα. Δίνεται έτσι το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση να κάνει και σε αυτό το ζήτημα αβίωτο το βίο των μεταναστών, ακόμη και όσων κατοικούν και εργάζονται χρόνια στη χώρα μας.
Η απόφαση έρχεται κουτί στη συγκυβέρνηση, που πριν ακόμη δημοσιευθεί επισήμως έσπευσε να «παγώσει» το σχετικό νόμο, προκαλώντας έτσι σοβαρά προβλήματα και ανασφάλεια σε μετανάστες που έχουν ενταχθεί ή σκόπευαν να ενταχθούν στις διατάξεις του. Εμφορείται από την εθνικιστική και ρατσιστική αντίληψη ότι ουσιαστικά δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας καθώς και πολιτικά δικαιώματα έχουν μόνο οι «εξ αίματος» Ελληνες και ότι η παραχώρηση τέτοιων δικαιωμάτων στους μετανάστες παραβιάζει το Σύνταγμα. Θυμίζουμε ότι το ΣτΕ έκρινε προηγούμενα ως ανεκτά και συνταγματικά το μνημόνιο και το πετσόκομμα των μισθών και συντάξεων, που εξαθλιώνουν τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Τέτοιες δικαστικές αποφάσεις και κυβερνητικές πρακτικές αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και των πιο σκοταδιστικών δυνάμεων. Στρέφονται, όπως και συνολικά η κρατική καταστολή και ρατσιστική βία, όχι μόνο κατά των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας αλλά και των Ελλήνων εργαζομένων, τους οποίους επιχειρούν να διαιρέσουν και να φέρουν σε αντιπαράθεση. Συνδυάζονται και εναλλάσσονται με τον κοσμοπολιτισμό που προωθούν το κεφάλαιο, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών για τη χειραγώγηση και την ενσωμάτωση ενός μέρους των μεταναστών στο αστικό πολιτικό σύστημα, που επιχειρήθηκε σε ένα βαθμό και με το συγκεκριμένο νόμο.
Τόσο ο εθνικισμός - ρατσισμός, όσο και ο κοσμοπολιτισμός του κεφαλαίου είναι εχθροί των εργαζομένων, μεταναστών και Ελλήνων. Αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου αντιδραστικού νομίσματος. Κοινός στόχος τους είναι η απρόσκοπτη επιβολή της αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής και η διαιώνιση του συστήματος της εκμετάλλευσης. Η προοδευτική διέξοδος βρίσκεται στον κοινό αγώνα της εργατικής τάξης, ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, γλώσσα και θρησκεία, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τους κεφαλαιοκράτες και τους κάθε είδους πολιτικούς εκφραστές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ