Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Οι ΗΠΑ πιέζουν για νέες κυρώσεις σε βάρος της ΛΔ Κορέας

Παιδάκια παίζουν στο στάδιο Κιμ Ιλ Σουνγκ στην Πιονγκγιάνγκ (Φωτο: AP)
Τη λήψη «γρήγορης, ξεκάθαρης, ισχυρής και αξιόπιστης απάντησης» εκ μέρους των ιμπεριαλιστικών χωρών προς τη ΛΔ Κορέας μετά την τρίτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε στις 12 του μήνα, ώστε να δοθεί παράλληλα αποτρεπτικό μήνυμα και στο Ιράν  ζήτησε σήμερα Πέμπτη ο νέος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, μετά τη συνάντησή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Ιορδανό ομόλογό του Νάσερ Τζούντεχ.
«Όπως είναι ανεπίτρεπτο για τη Βόρεια Κορέα να συνεχίζει αυτό το είδος παράτολμης προσπάθειας, έτσι λέμε πως είναι ανεπίτρεπτο ανάλογα και στο Ιράν. Η στάση μας σε αυτό το θέμα θα επηρεάσει όλες τις προσπάθειες μη διάδοσης πυρηνικών όπλων» είπε ο Κέρι, καλώντας ουσιαστικά τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προχωρήσουν τάχιστα στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της ΛΔ Κορέας.
Νωρίτερα, η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Άστον, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτήρισε την τελευταία πυρηνική δοκιμή της ΛΔ Κορέας «ακόμη μία κραυγαλέα πρόκληση στο διεθνές καθεστώς μη διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής». Η ίδια κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να σταθεί ενωμένη και να δείξει «πως οι συνεχείς παραβιάσεις έχουν συνέπειες».

Παράλληλα, ο Αμερικανός απερχόμενος υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα δήλωσε στην Ουάσιγκτον ότι οι τελευταίες ενέργειες της ΛΔ Κορέας «συνιστούν σαφή απειλή στις ΗΠΑ και υποβαθμίζουν την περιφερειακή ασφάλεια», απειλώντας ότι η Ουάσιγκτον θα πάρει  «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Νότιας Κορέας, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων στρατιωτικών ασκήσεων και ενίσχυσης της πυραυλικής άμυνας στην περιοχή.
Τέλος, τα ξημερώματα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε σχετικά με τη στάση τους έναντι της ΛΔ Κορέας. Σύμφωνα με πληροφορίες αποφάσισαν να υιοθετήσουν «αποφασιστική στάση» έναντι της Πιονγκγιάνγκ και να συνεργαστούν από κοινού στον ΟΗΕ ώστε να ληφθεί μία νέα απόφαση, συνοδευόμενη πιθανώς από νέες κυρώσεις. Εξέτασαν ακόμη την περίπτωση ΗΠΑ και Ιαπωνία να επιβάλλουν νέες δικές τους κυρώσεις σε βάρος της ΛΔ Κορέας.
Ανάλογες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις έγιναν το βράδυ της Τετάρτης και ανάμεσα στον Ιάπωνα πρωθυπουργό και την Νοτιοκορεάτισσα πρόεδρο Παρκ Γκεούν Χίε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ