Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Βόλος: «Ρίζωσε» η ύφεση στις επιχειρήσεις


Η ύφεση έχει «ριζώσει» στις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας Β’ εξαμήνου 2012 του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας. «Το κάθε πέρσι και καλύτερα» επιβεβαιώνεται και από αυτή την έρευνα» σημείωσε χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας ο διευθυντής του Συνδέσμου κ. Απόστολος Παπαδούλης. Οι δείκτες δείχνουν πως οι επιχειρήσεις που πάνε καλύτερα είναι αυτές της παραγωγής καταναλωτικών αγαθών (κυρίως τροφίμων), μεσαίες και μεγάλες, ενώ οι μικρές (μέχρι 20 εργαζόμενους) αντιμετωπίζουν και τα περισσότερα προβλήματα. «Πρωταθλήτρια» στις απολύσεις εμφανίζεται η Καρδίτσα, ενώ από το β’ εξάμηνο του 2012 άρχισαν να εμφανίζονται οι επιχειρησιακές συμβάσεις.



Οι μονάδες της Στερεάς Ελλάδος παρουσιάζουν πολύ καλύτερη εικόνα αποτελεσμάτων εξαμήνου, από αυτή των μονάδων της Θεσσαλίας.

Το β΄ εξάμηνο του ΄12 δημιούργησε ορισμένες θετικές ανάσες, που όμως στο σύνολο της χρονιάς δεν ήταν ικανό για να ανατρέψει την γενική αρνητική εικόνα. Οι επιχειρήσεις με την μεγαλύτερη πίεση είναι οι μικρές και ακολουθούν οι μεσαίες. Αντίθετα, οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι αυτές που επηρεάζουν σημαντικά το δείγμα με θετικότερες επιδόσεις.

Η πιστωτική ασφυξία, που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αποτελεί μακράν το μείζον ζήτημα, το οποίο αφορά στην επιβίωσή τους. Ως αμέσως επόμενο ιεραρχείται αυτό των ακάλυπτων επιταγών, το οποίο ωστόσο, σταδιακά αμβλύνεται.

Οι επιχειρήσεις των κεφαλαιουχικών μοιάζουν να είναι σχεδόν αποκλεισμένες από την τραπεζική χρηματοδότηση και ακολουθούν εκείνες των ενδιάμεσων αγαθών.

Σε ό,τιαφορά στις μεταβολές των εργασιακών σχέσεων, με δεδομένες τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης τόσο στην παραγωγική τους λειτουργία όσο και στις οικονομικές τους επιδόσεις, η εικόνα παραπέμπει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων, που ως μέσος όρος είναι σχεδόν 50%, οι οποίες δεν έχουν προχωρήσει σε αλλαγές των εργασιακών τους σχέσεων. Ο μεγάλος όγκος των επιχειρήσεων που έχουν προχωρήσει σε μεταβολές αναφέρεται σε μείωση αμοιβών και ωρών εργασίας, δηλαδή, χρήση περισσότερο ευέλικτων σχέσεων. Οι απολύσεις φαίνεται να είναι περισσότερες στον κλάδο των ενδιάμεσων αγαθών, ο οποίος βρίσκεται σε ύφεση διαρκείας και είναι λιγότερες στους άλλους δύο κλάδους επιχειρήσεων του δείγματος. Μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων όλων των Νομών πάντως (που φτάνει έως και 83%), δεν έχει πραγματοποιήσει απολύσεις μέσα στο 2012.

Με βάση την απασχόληση, οι μεσαίες επιχειρήσεις φαίνεται, που έχουν πιεστεί περισσότερο και εξαναγκάστηκαν να προσφύγουν στο μέτρο των απολύσεων περισσότερο από τις δύο άλλες κατηγορίες.

Η εξασφάλιση ρευστότητας, και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών συντελεστών αποτελούν πλέον για τις επιχειρήσεις υψηλού επιπέδου, προσδοκίες των επόμενων κυβερνητικών επιλογών.




Ενθαρρυντικές είναι και οι εξαγωγικές επιδόσεις των επιχειρήσεων, στις οποίες πρωτοστατούν οι μεσαίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις που ανήκουν σε όλους τους κλάδους αλλά με προεξάρχοντα αυτόν των καταναλωτικών αγαθών και ακολούθως των κεφαλαιουχικών.

Αξιολογώντας, την προοπτική εξόδου της οικονομίας από την κρίση, η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων μεταθέτει την αισιοδοξία της για μετά το 2014.

Συμπερασματικά, η εικόνα του β΄ εξαμήνου του ΄12, αλλά και ολόκληρου του προηγούμενου δωδεκαμήνου, συνεχίζει να υπογραμμίζει τις δύσκολες συνθήκες, και την αβεβαιότητα υπό την οποία λειτουργούν οι παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας. Από τα δεδομένα που καθορίζουν τα βασικά τους προβλήματα, κυρίαρχο είναι αυτό της απουσίας οικονομικής ρευστότητας. Χαρακτηρίζεται δε, πρωτοφανές το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει εγχώρια αγορά, να πραγματοποιούνται εξαγωγές να εκτελούνται επενδυτικές πρωτοβουλίες, με τις χρηματοδοτικές στρόφιγγες των τραπεζών σχεδόν κλειστές και με τις υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στις επιχειρήσεις να εξοφλούνται με το σταγονόμετρο.

Μερικά από τα πεδία, από την βελτίωση των οποίων οι επιχειρήσεις προσδοκούν βοήθειες, που όμως προς το παρόν αγνοούνται είναι:

-Η μεταρρύθμιση στην φορολογία, που δεν έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνον με την μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά με όλο το πλέγμα των άμεσων και έμμεσων φορολογικών επιβαρύνσεων π.χ. ενέργεια, που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, και επιβαρύνουν όχι τα κέρδη αλλά το κεφάλαιο.

-Ή η μεταρρύθμιση στο μη μισθολογικό κόστος, που θα μειώσει το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών, που είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ,

-Ή η πάταξη της γραφειοκρατίας, η οποία ακόμη εξακολουθεί να επιβαρύνει την οικονομία και το επιχειρηματικό έργο με τεράστια κόστη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ