Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Και με τη βούλα η πολιτική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Αλ. Τσίπρας και Π. Καμμένος συμφώνησαν στη δημιουργία «κοινωνικού πατριωτικού και δημοκρατικού μετώπου»
Τη συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» εγκαινίασαν την περασμένη Παρασκευή οι πρόεδροι των δύο σχημάτων, με πρόσχημα τις εξελίξεις στην Κύπρο. Πρόκειται για μία ακόμα επιβεβαίωση της προσήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο στόχο της διαχείρισης της εξουσίας των μονοπωλίων, για την επίτευξη του οποίου δίνει το χέρι σε ένα κόμμα με σαφείς εθνικιστικές θέσεις. Η εξέλιξη είχε προαναγγελθεί απ' την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κατά καιρούς είχε εκφράσει την προθυμία της να συνεργαστεί με τη «λαϊκή δεξιά», όπως και με κάθε δύναμη που δηλώνει «αντιμνημονιακή». Είχαν προηγηθεί άλλωστε οι ύμνοι του Αλ. Τσίπρα για τον Κων/νο Καραμανλή, σε εκδήλωση του ομώνυμου Ιδρύματος για τα 15 χρόνια από το θάνατό του.
Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Π. Καμμένο, ο Αλ. Τσίπρας, χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας» την απόφαση της Κυπριακής Βουλής «διότι αναδεικνύει ότι υπάρχει δυνατότητα και διαπραγμάτευσης και κατακτήσεων, πέρα και έξω από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικα»! Στο διάστημα, βέβαια, που μεσολάβησε απ' την Παρασκευή, καταρρίφθηκε ο μύθος που σκόπιμα καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ περί δυνατότητας διαπραγμάτευσης υπέρ του λαού εντός της λυκοσυμμαχίας και η ηγεσία του
ανασκεύασε τα όσα ως χτες δήλωνε, αποδίδοντας ευθύνες στην κυπριακή και την ελληνική κυβέρνηση.
Μάλιστα, την Παρασκευή ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε ότι «μπορεί να υπάρχει λύση έξω από τους εκβιασμούς της τρόικα» και συμπλήρωσε ότι συμφώνησαν με τον Π. Καμμένο πως «είναι αναγκαίο τούτη την ώρα να υπάρξει μια πλατιά παλλαϊκή συσπείρωση, ένα πλατύ μέτωπο πέρα και έξω από πολιτικά κόμματα, ένα μέτωπο συμπαράστασης στον κυπριακό λαό. Ο ελληνικός λαός να αναδείξει ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη της, ότι δεν εκφράζεται από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και αυτήν την προσπάθεια θα την αναλάβουμε από κοινού προκειμένου αυτό το μέτωπο να εκφραστεί και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, κυρίως, όμως, στο κοινωνικό επίπεδο».
Ακόμα, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να επιμείνουν στο αίτημα προς την κυβέρνηση «να διεξάγει άμεσα συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή για τις εξελίξεις στην Κύπρο». Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο συμφώνησαν ακόμα να υπάρξει κοινό αίτημα των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων «προκειμένου ο κ. Προβόπουλος ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας να έρθει στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, να δώσει εξηγήσεις με ποιο σκεπτικό και για ποιο λόγο αρνήθηκε να συνδράμει η χώρα μας σε αυτήν τη βοήθεια που ζήτησε η κυπριακή κυβέρνηση, προκειμένου να μη βρεθεί αβοήθητη και με τη θηλιά στο λαιμό».
Σε ό,τι αφορά, τέλος, την πρόταση των ΑΝΕΛ για κοινή πρόταση μομφής προς τον υπουργό Οικονομικών, ο ΣΥΡΙΖΑ την απέρριψε, με σκεπτικό στο οποίο, όπως είπε, συμφωνούν και οι ΑΝΕΛ, ότι τη βασική ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός και «από εκεί και πέρα το πώς τακτικά θα χειριστούμε τις κινήσεις στο επόμενο διάστημα που πρέπει να γίνουν θα συναρτηθεί από τις ευρύτερες εξελίξεις που θα έχουμε στην υπόθεση του κυπριακού ζητήματος».
«Αρκετά σημαντική», χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Π. Καμμένος, προσθέτοντας πως «ήταν μια ευκαιρία να αρχίσει μια τέτοια συνεργασία που τη ζητά το σύνολο του ελληνικού λαού». Ο Π. Καμμένος αναφέρθηκε σε συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ για «δημιουργία μεγάλου κοινωνικού πατριωτικού και δημοκρατικού μετώπου» που, μεταξύ άλλων, θα αναδείξει την «κατάργηση της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας (...) σε αυτό το πρόβλημα θα πρέπει οι Ελληνες από κοινού να στραφούμε εναντίον εκείνων που παραβιάζουν το Σύνταγμα και τις δημοκρατικές διαδικασίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ