Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Συνάντηση Ομπάμα - Ερντογάν στις 16 Μαΐου

Φωτογραφία για Συνάντηση Ομπάμα - Ερντογάν στις 16 Μαΐου
Συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο θα έχει στις 16 Μαΐου, στην Ουάσινγκτον, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Ο Μπαράκ Ομπάμα προσκάλεσε... τον κ. Ερτογάν στον Λευκό Οίκο, στο πλαίσιο μίας σειράς επαφών με ηγέτες από την περιοχή με τους οποίους επιθυμεί να λάβει αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία.

Αυτό, ωστόσο, δεν θα αποτελέσει το μοναδικό θέμα συζήτησης, καθώς η τουρκική πλευρά αναμένεται να θέσει επί τάπητος και θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο.

Παρότι δεν είναι στην ατζέντα του προέδρου Ομπάμα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας θα θέσει τα θέματα της ενέργειας, άρα και της ΑΟΖ και του Κυπριακού, τα οποία αντιμετωπίζει ως "πακέτο".

Η Άγκυρα κατέγραψε τις προθέσεις της σε επιστολή του υπουργού Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου προς τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. Η Τουρκία απαιτεί διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν και ένα "μοίρασμα" -εν είδει διχοτόμησης- στη βάση του 50-50 στα αποθέματα φυσικού αερίου.

Αυτή τη θέση προσπαθεί η τουρκική πλευρά να επιβάλει στους Αμερικανούς, οι οποίοι όμως υποστηρίζουν μοίρασμα μόνο μετά τη λύση και με βάση την όποια λύση προκριθεί.

Στην ατζέντα Ομπάμα - Ερντογάν αναμένεται να βρεθεί και η διαδικασία επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με το Ισραήλ, στην οποία το τελευταίο διάστημα υπάρχουν προβλήματα.

Με το θέμα θα ασχοληθεί ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, ο οποίος άλλαξε το πρόγραμμα του και μεταβαίνει και στη Τουρκία προκειμένου να πείσει τον κ. Ερτογάν να μην επισκεφθεί τη Γάζα. Η επιμονή του Τούρκου πρωθυπουργού να το πράξει δημιουργεί ζήτημα διότι η Ουάσιγκτον έχει χαρακτηρίσει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα δεξιωθεί την Ομογένεια στις 18 Απριλίου στον Λευκό Οίκο και γίνεται προσπάθεια να προσκληθεί στη δεξίωση αυτή και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.
e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ