Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΠΑΝΤΟΥ «ΛΑΘΟΣ»;

Του Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ* Το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας από 108,3% που ήταν το 2011 ανέβηκε το 2012 στο 123,6% του ΑΕΠ. Την ίδια ώρα το δημοσιονομικό της έλλειμμα ανέβηκε στο 6,4% το 2012 από 4,4% που ήταν τον προηγούμενο χρόνο. Τα παραπάνω στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας. Η Πορτογαλία μπήκε σε καθεστώς μνημονίου το Μάη του 2011 - ένα χρόνο μετά την Ελλάδα - με διακηρυγμένο στόχο από την εγχώρια πλουτοκρατία τη μείωση του δημοσίου χρέους και των ελλειμμάτων. Ενα χρόνο όμως μετά, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα νούμερα πήραν την ανηφόρα...
Σ' αυτό το διάστημα το σοσιαλδημοκρατικό και το κεντροδεξιό κόμμα της Πορτογαλίας σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα επέβαλαν πλήθος βάρβαρων μέτρων που διέλυσαν μισθούς και συντάξεις, εκτίναξαν την ανεργία, αύξησαν τη φτώχεια, δημιούργησαν ουρές συσσιτίων. Τα παιδιά των Πορτογάλων - όπως και στην Ελλάδα - λιποθυμούν στα σχολεία από την πείνα...
Στον προϋπολογισμό του 2012, πρώτο προϋπολογισμό μετά το μνημόνιο, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας με τη στήριξη και των σοσιαλδημοκρατών, μεταξύ άλλων επέβαλε: «Μαχαίρι» σε δώρα και επιδόματα για τους δημοσίους υπαλλήλους με μισθό άνω των χιλίων ευρώ, μειώσεις των συντάξεων, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, συρρίκνωση των φορολογικών ελαφρύνσεων, αύξηση του ΦΠΑ, δραματικές περικοπές στην υγεία και την εκπαίδευση.
Με τον προϋπολογισμό του 2013 επιβλήθηκαν πρόσθετα μέτρα ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: Αυξήσεις φόρων, μειώσεις συντάξεων και κοινωνικών παροχών, 12.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα, πρόσθετες περικοπές σε υγεία και φαρμακευτικές δαπάνες.
Ολα αυτά συμβαίνουν παρά τις... «διαπραγματεύσεις» και τις «επαναδιαπραγματεύσεις» της πορτογαλικής πολιτικής ηγεσίας για το μνημόνιο με την ΕΕ και την τρόικα. Η τελευταία, μάλιστα, η τρόικα, εκτιμούσε ότι το ΑΕΠ της χώρας θα κατέγραφε συνολική συρρίκνωση κατά 4% τα έτη 2011 και 2012 για να ανακάμψει το 2013, ενώ προέβλεπε κορύφωση της ανεργίας στο 13% φέτος. Ωστόσο οι νέες προβλέψεις κάνουν λόγο για συνολική συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7% και η ανεργία έχει ήδη αγγίξει το 17,3%.
Λέτε να συνέβη - και εκεί - «λάθος στον πολλαπλασιαστή» του ΔΝΤ;...


ΑΡΚΟΥΝ!
Ο κ. Βενιζέλος, τις... τεχνικές λεπτομέρειες της αλήθειας γύρω από την πολιτική η οποία έχει προκαλέσει όσα ζούμε, θα μας τις πει - όπως δήλωσε - στα «απομνημονεύματά του».
Αλλά γιατί να μπει σε τέτοιο κόπο. Δεν χρειάζεται να γράψει απομνημονεύματα. Αρκούν όσα έχουμε ήδη... απομνημονεύσει από τα μνημόνια που, ήδη, έχει συγγράψει.

«ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ»...
Ο υπουργός Εργασίας, ο κ. Βρούτσης, δήλωσε περιχαρής για την «αποδοτικότητα» της κυβερνητικής πολιτικής καθ' ότι το μήνα Μάρτη είχαμε... «πλεόνασμα» προσλήψεων έναντι των απολύσεων.
Βεβαίως, ο κ. υπουργός δεν φάνηκε να συγκινείται ιδιαίτερα για το είδος της «αποδοτικότητας» της κυβερνητικής πολιτικής στις ζωές των 25.000 νέων απολυμένων μέσα σε ένα μήνα, αλλά ούτε και για το είδος της «αποδοτικότητας» της κυβερνητικής πολιτικής στις ζωές εκείνων που ναι μεν προσλήφθηκαν, αλλά με όρους γαλέρας, με μισθούς σκλάβων και με προοπτική την εντός ορισμένου χρόνου εκ νέου απόλυσή τους.
Το σημαντικό, κατά τον κύριο υπουργό, όπως - με πλεόνασμα θράσους - εξήγησε, είναι ότι αυτή η κυβερνητική πολιτική
- δηλαδή η πολιτική του 1,5 εκατομμυρίου ανέργων και των εκατομμυρίων «απασχολήσιμων» -
«αποδίδει»...

ΕΔΩ ΝΑ ΔΕΙΣ!
Η πρώτη επιστολή από τις Εφορίες προς τα εκατομμύρια των αγρίως φοροληστευθέντων Ελλήνων απεστάλη. Ακολουθεί δεύτερη και θα έρθει και τρίτη...
Εκεί, ειδικώς, στην τρίτη επιστολή, το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, θα ξεκαθαρίζει προς τα αγρίως φοροληστευθέντα εκατομμύρια των Ελλήνων ότι αν δεν έχουν να πληρώσουν οφειλές άνω των 300 ευρώ προς την Εφορία, τότε το κράτος των «σωτήρων» θα αρχίσει τις διαδικασίες κατάσχεσης μισθών, συντάξεων, καταθέσεων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων...
Το σημειώνουμε διότι μόλις προχτές ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο κ. Προβόπουλος, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι κατασχέσεις, όπως αυτές που έγιναν στην Κύπρο, στην Ελλάδα δεν θα γίνουν.
Αν μάλιστα το δούμε από τη σκοπιά του κ. Προβόπουλου, τότε ο διοικητής είναι ειλικρινέστατος. Και τούτο διότι στην Ελλάδα, εφόσον υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί τους, ετοιμάζουν κάτι «άλλο», κάτι πολύ περισσότερο κι απ' ό,τι έγινε στην Κύπρο: Εδώ, δε θα περιοριστούν «μόνο» στις κατασχέσεις καταθέσεων. Εδώ ετοιμάζουν κατασχέσεις και των μισθών! Και των συντάξεων!
Στην Ελλάδα πρώτα είχαμε μειώσεις μισθών και μετά «κούρεμα».
Στην Κύπρο είχαμε πρώτα «κούρεμα» και τώρα, μετά, πάνε για μειώσεις μισθών.
Πρόκειται για τις δυο τακτικές της... «διαπραγμάτευσης».
*Δημοσιεύθηκε στο "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" την Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Fools mock at the guilt providing, but the upright take pleasure in acceptance.
Exhibits

Also visit my homepage legal drugs (www.legaldrugsforsale.com)

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ