Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Καταψήφισε την τροπολογία για τα δάνεια των κομμάτων

Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ
Με μια απαράδεκτη τροπολογία, την οποία επιπλέον κατέθεσαν στα μουλωχτά και εκπρόθεσμα, τρεις βουλευτές της ΝΔ (Δ. Χριστογιάννης, Δ. Τσουμάνης και Δ. Σταμενίτης) πρότειναν την περασμένη Πέμπτη να απαλλάσσονται από το αδίκημα της απιστίας τα μέλη διοικητικών συμβουλίων και στελέχη τραπεζών για υποθέσεις που αφορούν δανειοδοτήσεις «σε νομικά πρόσωπα, είτε δημοσίου, είτε ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα (όπως αυτός προσδιορίζεται από το νόμο κάθε φορά), που όμως είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και όχι γενικά σε επιχειρήσεις ή άλλα νομικά πρόσωπα».
Η συγκεκριμένη τροπολογία είναι φωτογραφική για τα δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων που έχουν πάρει κύρια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ από διάφορες τράπεζες, χωρίς καμιά άλλη υποθήκη, πέρα από την κρατική χρηματοδότηση των επόμενων χρόνων, η οποία μάλιστα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μειωμένη σε σχέση με το ποσό που προϋπολογίστηκε την περίοδο σύναψης των δανείων. Η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε λίγες μόλις ώρες πριν λήξει η συζήτηση του επενδυτικού νόμου και έγινε αμέσως δεκτή από τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, χωρίς καμία επιπλέον αναφορά στο περιεχόμενό της.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με την τροπολογία για τα δάνεια των κομμάτων: «Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία που αφορά την απαλλαγή των διοικήσεων των τραπεζών από πιθανές ευθύνες για δάνεια που χορηγήθηκαν σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών κομμάτων. Η συγκεκριμένη τροπολογία ψηφίστηκε με απαράδεκτο τρόπο, αφού κατατέθηκε εκπρόθεσμα σε άσχετο νομοσχέδιο με τη γνωστή διαδικασία των τροπολογιών της τελευταίας στιγμής. Το ΚΚΕ και στο παρελθόν αντιτάχθηκε σε νομοθετικές διατάξεις που εισήγαγαν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα δάνεια των κομμάτων».

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μέσα κι έξω από τη Βουλή, θα γίνει σήμερα το μεσημέρι στην Ολομέλεια ονομαστική ψηφοφορία για το σύνολο του επενδυτικού νομοσχεδίου, στο οποίο υπάρχει και η απαράδεκτη τροπολογία. Την τροπολογία καταψήφισε την Πέμπτη και ο ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση με μεγάλη ταχύτητα έσπευσε να την αποδεχθεί. Τόνισε ότι όπως προκύπτει καθαρά από τα πρακτικά της Βουλής, το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία και απαίτησε από την κυβέρνηση να την αποσύρει με την ίδια σπουδή που την αποδέχθηκε.
Την απόσυρση ζήτησαν επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η «Χρυσή Αυγή» και η ΔΗΜΑΡ, καθώς και ο Α. Κακλαμάνης. Από τους παριστάμενους υπουργούς δεν πήρε κανένας το λόγο για να τοποθετηθεί, όπως δεν τοποθετήθηκε και το ΠΑΣΟΚ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης υπερασπίστηκε το περιεχόμενο της τροπολογίας και είπε ότι η ψήφισή της έγινε σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ