Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Ευ. Βενιζέλος: «Μεγάλο αγκάθι» η δημόσια διοίκηση

Η δημόσια διοίκηση αποτελεί το «μεγάλο αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η τρόικα αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό -και σωστά όπως είπε- από μια διαρθρωτική και όχι από μια δημοσιονομική οπτική γωνία.
Δηλώσεις Ευ. Βενιζέλου μετά τη συνάντηση με την τρόικα «Στο ζήτημα αυτό κρίνεται η αξιοπιστία μας. Δεν φοβόμαστε τις μεταρρυθμίσεις, δεν φοβόμαστε τις αλλαγές, τις χρειαζόμαστε», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «ο Έλληνας πολίτης δεν αποδέχεται κανενός τύπου συντεχνιακή αντίσταση, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων δεν θέλει να ταυτίζεται  με τους λίγους που συνιστούν πρόβλημα για το κράτος, τον πολίτη και την κοινωνία».
Όπως υπογράμμισε, στο πλαίσιο του συντάγματος και της έννομης τάξης πρέπει να κινηθούν διαδικασίες και πειθαρχικής αξιολόγησης και επαγγελματικής αξιολόγησης, που «θα προσδώσουν στην χώρα αξιοπιστία και στο εσωτερικό και διεθνώς».

«Στόχος μας», τόνισε, «είναι και πρέπει να είναι να αποφύγουμε οποιαδήποτε σκέψη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Δεν τα αντέχει η κοινωνία, η οικονομία και το πολιτικό σύστημα. Θωρακίζουμε την χώρα και την κοινωνία σε σχέση με πρόσθετα μέτρα, όταν δίνουμε δείγματα αξιοπιστίας στις διαρθρωτικές αλλαγές».
Ερωτηθείς εάν το θέμα των μετακινήσεων είναι «προσωπικό» και αφορά μόνο τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε πως το ζήτημα δεν είναι καθόλου προσωπικό, αλλά ότι αφορά την κυβέρνηση, τη χώρα, την κοινωνία.
«Να δει και ο Κουβέλης την τρόικα»
Ανέφερε ακόμη ότι θα συζητήσει για τα θέματα αυτά και με τον Πρωθυπουργό και με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει και συνάντηση μεταξύ της ΔΗΜΑΡ και της τρόικας.
Όπως είπε, κάτι τέτοιο «θα βοηθήσει πάρα πολύ στον εντοπισμό των θεμάτων όπως τα βλέπει η κάθε πλευρά, γιατί πρέπει να κάνουμε όσα απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία».
«Δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για τη συγχώνευση ΕΤΕ - Eurobank»
Στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τους εκπροσώπους της τρόικας βρέθηκαν και οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, με τον κ. Βενιζέλο να επισημαίνει ότι το ζήτημα της συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank δεν έχει λάβει την οριστική του απάντηση.
Όπως είπε, η οριστική απόφαση θα ληφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), όταν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι στο σύνολο τους οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες, ενώ επισήμανε ότι στόχος είναι ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα.
Υποστήριξε, τέλος, ότι με κορμό την Εθνική Τράπεζα πρέπει να υπάρχει πάντα ένας πυλώνας δημοσίου συμφέροντος, σε πραγματική επαφή με τα συμφέροντα της ελληνικής πραγματικής οικονομίας και τις προοπτικές της, μέσα σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, επαγγελματισμό και διαφάνεια.
Σε ερώτηση εάν τα θέματα της διοικητικής μεταρρύθμισης και των τραπεζών μπορούν να επιφέρουν κινδύνους για την κυβερνητική συνοχή, απάντησε αρνητικά και παρέπεμψε στην υπόθεση του ειδικού τέλους ακινήτων «που έγινε ενιαίος φόρος ακινήτων», για να συμπληρώσει: «Δείξαμε ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις».
Συνεχίζοντας, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η εμπειρία της Κύπρου πρέπει να έχει κάνει σοφότερους τους Έλληνες και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, ούτε υπήρξε ποτέ.
Υπογράμμισε ακόμη ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στον σκληρό της πυρήνα, είναι τέτοια που την κάνουν να παίρνει νευρικές αποφάσεις και άρα «η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της εξόδου από την κρίση και εμείς να βρεθούμε το ταχύτερο σε μια όσο το δυνατό ασφαλέστερη θέση».
«Αν κάποιος θέλει να κινηθεί εκτός ευρώ, πρέπει να κάνει την επιλογή εκτός ευρώ και πρέπει να πει στον λαό ότι το κόστος, η θυσία, ο πόνος, θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Αυτό είναι το δίλημμα - όλα τα άλλα είναι εξωραϊσμοί, δημαγωγίες, ψέματα και αυταπάτες», ανέφερε χαρακτηριστικά στέλνοντας σαφές μήνυμα στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ