Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Εθνική και Eurobank ενημέρωσαν ότι δεν μπορούσαν να καλύψουν το 10% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

Του Σωτήρη Νίκα


Επιστολές στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), με τις οποίες την ενημέρωναν ότι δεν είναι πιθανό να μπορέσουν να καλύψουν το 10% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση της κάθε μίας, απέστειλαν οι διοικήσεις των Εθνική και Eurobank, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα. Ετσι, οι δύο τράπεζες «περνούν» στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο ως βασικός μέτοχος θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε μεταγενέστερο χρόνο η συγχώνευση, ή εάν οι δύο τράπεζες θα πωληθούν.
Πλέον το ΤΧΣ αρχίζει τις διαδικασίες για να τις αναλάβει και να τις ανακεφαλαιοποιήσει, ενώ σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών οι έως τώρα διαδικασίες για τη συγχώνευση αναστέλλονται. Μάλιστα, το ίδιο στέλεχος σημείωσε - απαντώντας σε σχετική ερώτηση - ότι το ΤΧΣ μπορεί να λάβει όποια απόφαση θέλει, με βάση τα κριτήρια που θα θέσει και ως εκ τούτου μπορεί να αποφασίσει και την ξεχωριστή πώληση των δύο τραπεζών.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, δήλωσε μετά και τις τελευταίες εξελίξεις πως «οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς». Επίσης, σημείωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, δηλαδή μειώσεις μισθών και συντάξεων και αύξηση φορολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ