Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΕΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥΝ ΜΕ ΚΗΡΥΞΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΤΑ ΣΥΡΙΑΣ

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ
ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Οι βάρβαρες αεροπορικές επιδρομές που διεξάγει το Ισραήλ σε βάρος της Συρίας, εγκυμονούν κινδύνους μιας ευρύτερης Ισραηλινο-συριακής σύγκρουσης, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε γενικευμένη πολεμική ανάφλεξη στην περιοχή.
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, που διεξήχθησαν κατά στρατιωτικού ερευνητικού κέντρου κοντά στη Δασμασκό συνιστούν «κήρυξη πολέμου», δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ αλ Μέκνταντ. Νωρίτερα, την Κυριακή, ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε δύο αεροπορικά πλήγματα σε διάστημα τριών ημερών στην Συρία εναντίον όπλων που προορίζονταν για το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου, Χεζμπολάχ. Το Ιράν καταδίκασε την επίθεση και διοικητής των χερσαίων δυνάμεων δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να εκπαιδεύσει τον συριακό στρατό. Τις επιδρομές καταδίκασε και ο Αραβικός Σύνδεσμος.
Η δεύτερη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή διεξήχθη, σήμερα, Κυριακή, κατά στόχων στο έδαφος της Συρίας, πλήττοντας φορτίο ιρανικών πυραύλων που βρισκόταν στα περίχωρα της Δαμασκού και προωθούνταν προς την οργάνωση Χεζμπολάχ στον Λίβανο, όπως αποκάλυψε στο γαλλικό πρακτορείο AFP υψηλόβαθμος ισραηλινός αξιωματούχος.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ αλ Μέκνταντ, δήλωσε στο CNN ότι η επίθεση αυτή αποτελεί απόδειξη ότι το Ισραήλ έχει συμμαχήσει με τους αντάρτες που πολεμού για να διώξουν από την εξουσία τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και ως εκ τούτου συνιστούν «κήρυξη πολέμου». Η Συρία, υπογράμμισε ο ίδιος, θα προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ στον δικό της χρόνο και με τον δικό της τρόπο.
Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε παράλληλα ότι η επίθεση "σε θέσεις που ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις συνιστούν απόδειξη της συνεργασίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τρομοκρατικές ομάδες που ανήκουν στο Μέτωπο Αλ Νόσρα, μια από τις πτέρυγες της Αλ Κάιντα", μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.
Παράλληλα, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA μετέδωσε δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Άμυνας Αχμάντ Βαχιντί, σύμφωνα με τον οποίο η ισραηλινή επίθεση «έγινε με το πράσινο φως των ΗΠΑ».
Το Ιράν καταδίκασε την «ισραηλινή επίθεση κατά της Συρίας», όπως την χαρακτήρισε, και κάλεσε τις χώρες στην περιοχή να ταχθούν εναντίον της ενέργειας αυτής. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο διοικητής των ιρανικών χερσαίων δυνάμεων, «το Ιράν είναι έτοιμο να εκπαιδεύσει τον συριακό στρατό αν υπάρξει ανάγκη».
«Βρισκόμαστε στο πλευρό της Συρίας και αν υπάρξει ανάγκη, είμαστε έτοιμοι να της παρέχουμε την απαραίτητη εκπαίδευση, αλλά δεν θα συμμετάσχουμε ενεργά στις επιχειρήσεις της», δήλωσε συγεκριμένα ο διοικητής των ιρανικών χερσαίων δυνάμεων Αχμαντ-Ρεζά Πουρνταστάν στο πρακτορείο Irna. Ο ιρανός στρατηγός επισήμανε πως ο συριακός στρατός «με την εμπειρία που έχει στις συγκρούσεις με το σιωνιστικό κράτος μπορεί να αμυνθεί και δεν έχει ανάγκη εξωτερικής βοήθειας».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ, η ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που καταβάλλει το Ισραήλ «να δημιουργήσει αστάθεια και έλλειψη ασφάλειας στην περιοχή [...]Το σιωνιστικό καθεστώς και οι σύμμαχοί του επιζητούν να δημιουργήσουν εθνικές και θρησκευτικές έριδες μεταξύ των μουσουλμανικών χωρών».
Η επίθεση έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την επιβεβαίωση από ισραηλινούς αξιωματούχους στο A.P ότι το Ισραήλ έπληξε μια συριακή οχηματοπομπή που μετέφερε πυραύλους προς την Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Πάντως, μέχρι στιγμής, το Τελ Αβίβ δεν έχει προβεί σε κάποιο επίσημο σχόλιο. Μάλιστα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν αναφέρθηκε κατά τη σημερινή του δημόσια εμφάνιση στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην Συρία, τις τελευταίες ημέρες. Απλώς, υπογράμμισε τη δέσμευσή του στο να παραμείνει το Ισραήλ ασφαλές.
"Ο πατέρας μου με έμαθε πως η μεγαλύτερη ευθύνη που έχουμε είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια του Ισραήλ και να διασφαλίσουμε το μέλλον του", τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στη διάρκεια εγκαινίων αυτοκινητόδρομου που πήρε το όνομα του πατέρα του, ιστορικού Μπενζιόν Νετανιάχου.
Ερασιτεχνικά βίντεο που αναρτήθηκαν, νωρίτερα την Κυριακή, στο διαδίκτυο δείχνουν έναν λόφο στα περίχωρα της Δαμασκού να φλέγεται, και στύλους καπνού να ανεβαίνουν προς τον νυχτερινό ουρανό.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του συριακού πρακτορείου SANA και του BBC ανέφεραν πως στόχος της τελευταίας επίθεσης ήταν το κέντρο της Τζαμραΐα, το οποίο κατά το παρελθόν έχει αναφερθεί από δυτικούς αξιωματούχους ως εγκατάσταση ερευνών για χημικά όπλα.
Το δορυφορικό κανάλι Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι η έκρηξη στην περιοχή Τζιμράγια, προάστιο της Δαμασκού, έπληξε στρατόπεδα της Τετάρτης Μεραρχίας και της Δημοκρατικής Φρουράς καθώς και το ερευνητικό κέντρο. (Η Δημοκρατική Φρουρά καθώς και η Τέταρτη Μεραρχία αποτελούν σημαντικές δυνάμεις που έχουν ως στόχο την προστασία του καθεστώτος κατά πιθανών πραξικοπημάτων.)
Το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι «οι πολίτες στην περιοχή της Κιουντσάγια επιβεβαίωσαν πως είδαν αεροπλάνα να πετούν την ώρα της έκρηξης, η οποία έπληξε το επιστημονικό κέντρο και αποθήκες πυρομαχικών στις περιοχές Τζιμράγια και αλ-Χαμέ». Η Τζαμραΐα απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από τα συρο-λιβανικά σύνορα.

Καταδίκη των επιδρομών από τον Αραβικό Σύνδεσμο
Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε σήμερα τις επιδρομές που πραγματοποίησε το Ισραήλ στην Συρία και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δράσει άμεσα για να τις σταματήσει.
Οι επιδρομές αυτές συνιστούν «ολοφάνερα μια επίθεση και μια επικίνδυνη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας ενός αραβικού κράτους», δήλωσε ο Νάμπιλ αλ Αράμπι, γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.
Ο Νάμπιλ αλ Αράμπι ζήτησε παράλληλα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «δράσει άμεσα για να σταματήσει τις ισραηλινές επιθέσεις κατά της Συρίας».
Ταυτοχρόνως και η προεδρία της Αιγύπτου καταδίκασε σήμερα την επίθεση του Ισραήλ κατά της Συρίας.
Οι ισραηλινές επιδρομές συνιστούν «μια παραβίαση των αρχών και του διεθνούς δικαίου και συμβάλουν στην περιπλοκότητα της κατάστασης και στην απειλή για την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής», υπογραμμίζει η αιγυπτιακή προεδρία σε ανακοίνωσή της.

Ομπάμα: Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατεύται
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε το Σάββατο ότι το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα» να προστατεύεται από τις μεταφορές προηγμένων οπλικών συστημάτων στην Χεζμπολάχ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο Telemundo στο πλαίσιο της τριήμερης μίνι-περιοδείας του που ολοκληρώθηκε στην Κόστα Ρίκα, ο Ομπάμα είπε ότι «δεν θα σχολιάσει» εάν έγινε πράγματι ισραηλινή επιδρομή. «Θα αφήσω την ισραηλινή κυβέρνηση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις όποιες επιδρομές» διέταξε να γίνουν, είπε. Όμως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ τον Μάρτιο, κατέστησε σαφές πως θεωρεί τέτοιες επιδρομές δικαιολογημένες.
«Αλλά έχω πει στο παρελθόν και συνεχίζω να πιστεύω ότι οι Ισραηλινοί δικαιολογημένα πρέπει να προστατεύονται από την μεταφορά προηγμένων όπλων σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ. Συντονιζόμαστε με τους Ισραηλινούς αναγνωρίζοντας ότι βρίσκονται πολύ κοντά στη Συρία, πολύ κοντά στο Λίβανο», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

ΙΡΑΝ: ΟΙ ΣΥΡΙΑΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΙΡΑΝΙΚΑ ΟΠΛΑ
Το Ιράν διέψευσε σήμερα πως οι αποθήκες όπλων εναντίον των οποίων πραγματοποίησε το Ισραήλ δύο αεροπορικές επιδρομές στη Συρία περιείχαν ιρανικά όπλα, δημοσιοποίησε σήμερα η ιστοσελίδα των Φρουρών της Επανάστασης, Sepahnews.com.
Ο στρατηγός Μασούντ Τζαζαγερί, υποδιοικητής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων «απέρριψε την προπαγάνδα δυτικών και ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ότι στόχος των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ ήταν αποθήκες ιρανικών όπλων», με προορισμό την λιβανική Χεζμπολάχ.
"Η συριακή κυβέρνηση δεν έχει ανάγκη από ιρανικά όπλα και αυτού του είδους οι δηλώσεις αποτελούν μέρος της προπαγάνδας και του ψυχολογικού πολέμου» εναντίον της Συρίας.
Από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Άμυνας, στρατηγός Αχμαντ Βαχιντί κάλεσε την διεθνή κοινότητα να εμποδίσει το Ισραήλ να προχωρεί σε τέτοιου είδους επιθέσεις «διότι αν δεν συμβεί αυτό θα υπάρξουν σοβαρά γεγονότα στην περιοχή και οι ΗΠΑ και το σιωνιστικό καθεστώς δεν θα είναι οι νικητές».
Ο ίδιος υπογράμμισε πως «το συριακό καθεστώς θα δώσει σίγουρα κάποια στιγμή την κατάλληλη απάντηση στο σιωνιστικό καθεστώς».

ΟΗΕ: ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Ερευνητές του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με βάση μαρτυρίες θυμάτων και στοιχεία που έχουν συλλέξει από ιατρικές πηγές, αναφέρουν πως οι αντικαθεστωτικοί έκαναν χρήση του νευροτοξικού αερίου σαρίν.
Όπως δήλωσε μέλος της Επιτροπής, σύμφωνα με το Reuters, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πως το καθεστώς έχει κάνει χρήση χημικών.
«Σύμφωνα με τις εκθέσεις των ερευνητών μας, οι οποίοι έχουν μεταβεί στις γειτονικές χώρες και έχουν πάρει συνεντεύξεις από θύματα, γιατρούς και προσωπικό των νοσοκομείων, υπάρχουν ισχυρές υποψίες, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμα αδιάσειστες αποδείξεις ότι έγινε χρήση του αερίου σαρίν, βάσει των ιατρικών εξετάσεων των θυμάτων», δήλωσε η Ντελ Πόντε μέλος της Επιτροπής.
Ωστόσο η Ντελ Πόντε τονίζει πως «η χρήση χημικών έγινε από την πλευρά των αντικαθεστωτικών και όχι από τις κυβερνητικές δυνάμεις». Παράλληλα έδωσε πληροφορίες και στοιχεία για το που και πότε ενδέχεται να έχει χρησιμοποιηθεί το νευροτοξικό αέριο σαρίν.
Σημειώνεται πως οι δύο πλευρές στη Συρία, αντάρτες και καθεστώς, έχουν αλληλοκατηγορηθεί για χρήση χημικών όπλων σε επιθέσεις κοντά στο Χαλέπι και σε ακόμα μία στη Δαμασκό, τον Μάρτιο. Επίσης αναφορές για χρήση χημικών υπάρχουν και για επιθέσεις που σημειώθηκαν το Δεκέμβριο στη Χομς.
Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ μέχρι σήμερα είχαν θέσει ως «κόκκινη γραμμή» τη χρήση χημικών στη Συρία, αλλά αναφέρονταν μόνο σε ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς. Όπως είχαν διαμηνύσει σε περίπτωση που αποδειχτεί πως ο κυβερνητικός στρατός του Μπασάρ αλ Άσαντ έχει κάνει χρήση χημικών όπλων τότε και η στάση των ΗΠΑ θα άλλαζε ριζικά.
Δευτέρα 6 μάη 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ