Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

4.917 ταξίδεψαν στα νησιά των Βορείων Σποράδων

4.917 ταξίδεψαν στα νησιά Εμφανής είναι η συνολική αύξηση των δια θαλάσσης επισκεπτών των νησιών των Βορείων Σποράδων, που ανέρχονται σε 4.917, έναντι των 3.232 επιβατών της αντίστοιχης περσινής χρονιάς. Τα παραπάνω αριθμητικά δεδομένα προκύπτουν από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Λιμεναρχείου Βόλου, που καταγράφηκαν από τις 21 έως τις 24 Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, ταξίδεψαν από το λιμάνι του Βόλου προς τα νησιά 4.917 επιβάτες και μεταφέρθηκαν 65 φορτηγά, 494 Ι.Χ. και 145 δίκυκλα. Τα αντίστοιχα νούμερα για τους αποβιβασθέντες επιβάτες είναι 3.872, 61 φορτηγά, 297 Ι.Χ. και 121 δίκυκλα, ενώ στο σύνολο της κίνησης προς και από τα νησιά των Βορείων Σποράδων καταγράφονται, στο συγκεκριμένο διάστημα, 8.789 επιβάτες, 126 φορτηγά, 791 Ι.Χ. και 266 δίκυκλα.
Κάνοντας την σύγκριση με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, την αντίστοιχη περσινή χρονιά, που περικλείεται χρονικά στο τριήμερο από 1η έως 4 Ιουνίου, επιβιβάστηκαν 3.232 ταξιδιώτες, 76 φορτηγά, 209 Ι.Χ. και 96 δίκυκλα. Αποβιβάστηκαν αντίστοιχα από τα νησιά προς το λιμάνι του Βόλου 2.202 επισκέπτες, 78 φορτηγά, 130 Ι.Χ. και 61 δίκυκλα. Η συνολική κίνηση του 2012 για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, μεταφράζεται, συνοψίζοντας αφίξεις και αναχωρήσεις, σε 5.434 ταξιδιώτες, 154 φορτηγά, 339 Ι.Χ. και 157 δίκυκλα.

Σε γενικές γραμμές, οι ξενοδόχοι της Σκιάθου δηλώνουν μάλλον ικανοποιημένοι από την παρουσία των ημεδαπών το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά μεγάλος επιχειρηματίας του νησιού: «η κίνηση εξελίχθηκε καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε».
Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνουν αρκετοί, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αποτελεί «βαρόμετρο» σε σχέση με το γενικότερο κλίμα της εκάστοτε τουριστικής σεζόν, γεγονός που δημιουργεί μάλλον αισιόδοξες σκέψεις για την φετινή περίοδο του καλοκαιριού στο νησί του Παπαδιαμάντη. Σε αρκετές, πάντως, περιπτώσεις, εκτιμάται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών έστρεψαν το ενδιαφέρον αρκετών προς τις νησιωτικές περιοχές.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Σκιάθου κάνει λόγο για «υψηλά ποσοστά πληρότητας, που άγγιξαν μάλιστα το 100% σε ορισμένες ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού». Όπως επισημαίνει παράλληλα ο κ. Κουκουλάκης, αρκετοί Έλληνες ταξίδεψαν τελικά προς τα νησιά, ενισχύοντας παράλληλα την κίνηση των τοπικών καταστημάτων.
Στην παρούσα, υπενθυμίζεται ότι το υψηλότερο ποσοστό των τουριστών που βρίσκονται στην Σκιάθο είναι αλλοδαποί, όπως άλλωστε και στα άλλα δύο νησιά, χωρίς να έχουν αποσαφηνιστεί ακόμη οι προθέσεις των ημεδαπών.
Η κίνηση στην γειτονική Σκόπελο επηρεάστηκε θετικά από την παρουσία των δεκάδων ιστιοπλόων που συμμετείχαν στους 24ους  Ιστιοπλοϊκούς Αγώνες Βορείων Σποράδων, αλλά και τους ημεδαπούς, ντόπιους και μη, οι οποίοι επέλεξαν το συγκεκριμένο νησί για τις διακοπές του τριημέρου.
Τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά για την Αλόννησο, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού να χαρακτηρίζει «πολύ φτωχή την κίνηση των Ελλήνων στη διάρκεια του τριημέρου». Παράλληλα ο κ. Ευσταθίου τονίζει ότι: «τα ξενοδοχεία του νησιού δουλεύουν με τον ξένο τουρισμό» και προσθέτει «θα περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η θερινή σεζόν».
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ