Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Ισπανία - Βρετανία σε... θέση μάχης για το Γιβραλτάρ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι δήλωσε ότι θα ληφθούν όλα τα νομικά μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της χώρας του. Η κυβέρνηση Κάμερον έστειλε στην περιοχή φρεγάτες του βρετανικού ναυτικού ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΜΑΧΗ ΤΡΙΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

Κοινή δράση με την Αργεντινή εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας για το θέμα του Γιβραλτάρ και των Φόκλαντ (Μαλβίνες νήσοι σύμφωνα με τους Αργεντινούς) εξετάζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι δήλωσε ότι θα ληφθούν όλα τα νομικά μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της χώρας του. Η κυβέρνηση Κάμερον έστειλε στην περιοχή φρεγάτες του βρετανικού ναυτικού
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «El Pais», ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργάγιο αναμένεται να συζητήσει την ανάληψη κοινής δράσης με την
κυβέρνηση της Αργεντινής κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Μπουένος Αϊρες τον επόμενο μήνα, όπου θα μεταβεί στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την εκλογή της πόλης που θα φιλοξενήσει του Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, καθώς η Μαδρίτη είναι μία από τις τρεις υποψήφιες πόλεις.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο η διαμάχη με τη Βρετανία για το Γιβραλτάρ να φτάσει μέχρι και τη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων των κρατών-μελών του ΟΗΕ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας ή ακόμα και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ).
Συγκεκριμένα, η ισπανική πλευρά εκτιμά ότι μια ανακίνηση του θέματος του Γιβραλτάρ στο επίπεδο του ΟΗΕ είναι περισσότερο ασφαλής, καθώς υπάρχουν και προηγούμενες συμφωνίες και ψηφίσματα υπέρ της, ενώ η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ενάντια στην παράνομη κτήση από τις αρχές του Γιβραλτάρ του ισθμού που ενώνει τον Βράχο με την πόλη Λίνεα στην Ανδαλουσία ενέχει κινδύνους.
Οι αποκαλύψεις αυτές της «El Pais» έρχονται λίγες μόλις ημέρες αφότου ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της Ισπανίας στο Γιβραλτάρ κι ενώ στην περιοχή έσπευδαν φρεγάτες του βρετανικού ναυτικού στο πλαίσιο μιας «επιχείρησης ρουτίνας».
Επιβολή τέλους
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η ισπανική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα έχει σκληρύνει της στάση της, απειλώντας με μέτρα όπως η επιβολή τέλους για το πέρασμα του ισθμού ύψους 50 ευρώ στη συνεχιζόμενη επί τρεις αιώνες διαμάχη με τη Μεγάλη Βρετανία για τα στενά του Γιβραλτάρ, καθώς οι τοπικές Αρχές του Γιβραλτάρ αποφάσισαν να ποντίσουν περισσότερους από 70 τσιμεντένιους ογκόλιθους στα Στενά ούτως ώστε να σχηματισθεί τεχνητός ύφαλος για τα ψάρια.
Η κίνηση αυτή από τις αρχές του βρετανικού θύλακα επανέφερε την ένταση στην περιοχή, καθώς η ισπανική κυβέρνηση θεωρεί ότι πλήττονται τα συμφέροντα των Ισπανών ψαράδων και μάλιστα σε χωρικά ύδατα που θεωρούνται ισπανικά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ