Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013

Κοκόρι με μελωμένο κριθαράκι

Το κλασικό, παραδοσιακό γιουβέτσι φέρνει σε όλους μας μνήμες από τα οικογενειακά τραπέζια του σαββατοκύριακου, στρωμένα από τα χέρια της μαμάς ή της γιαγιάς, γεμάτα γεύσεις και μυρωδιές ανεξίτηλες. Για να θυμηθούμε αυτά τα μοναδικά γεύματα, σήμερα σας προτείνω μια ελαφρύτερη και πιο γρήγορη εκδοχή του, που ετοιμάζεται μεν στην κατσαρόλα αλλά δεν υστερεί σε νοστιμιά και άρωμα ούτε στο ελάχιστο. Με ένα μικρό κοκοράκι, λίγα μυρωδικά και πετιμέζι, που κάνει το κριθαράκι να μελώνει, μέσα σε μόνο μία ώρα θα έχετε έτοιμο ένα φαγητό - λουκούμι.
Photo: kalisasorexi.com
Photo: kalisasorexi.com
Υλικά
  • 1 κοκοράκι (φθηνότερο από το κοτόπουλο και με μεστή γεύση - εάν βρούμε μπούτια ακόμη καλύτερα)
  • ½ ποτήρι ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • ½ κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα ξερή
  • 2 κουταλιές σούπας πετιμέζι
  • 500 γραμμ. κριθαράκι
  • αλάτι και πιπέρι
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κοκοράκι. Όταν είναι έτοιμο (σε 25 - 30 λεπτά), το βγάζουμε και το ξεκοκαλίζουμε με το χέρι. Κρατάμε ½ ποτήρι ζωμό για τη σάλτσα και στον υπόλοιπο βράζουμε το κριθαράκι.
Σε μια δεύτερη κατσαρόλα σοτάρουμε το λάδι με το κρεμμύδι, τη μαντζουράνα και τη ντομάτα. Προσθέτουμε τον ζωμό από το κοκόρι και το πετιμέζι και τα αφήνουμε να βράσουν για 15 - 20 λεπτά. Βάζουμε στη σάλτσα το κοκόρι και το κριθαράκι και σε χαμηλή φωτιά τα αφήνουμε για ακόμα 10 λεπτά.
Εάν μας έχουν μείνει λεφτά, αγοράζουμε και λίγη ξερή μυζήθρα για να βάλουμε στο τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ