INTIME NEWS |
Στην πραγματικότητα, να σχεδιάσουν την περαιτέρω κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής μέσα π.χ. από το Φορολογικό, την «πράσινη μετάβαση», την εμπορευματοποίηση της Υγείας και την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, την εφαρμογή της ΚΑΠ, την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους κ.λπ.
Χαρακτηριστικά, μιλώντας χθες στην τηλεόραση του «Bloomberg» ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το ποσοστό της ΝΔ στις ευρωεκλογές «είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα του δεύτερου και του τρίτου κόμματος», επομένως παραμένει «η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα». Εσπευσε δε να προσθέσει ότι έχουν εκλεγεί «για να εφαρμόσουμε ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στα εναπομείναντα τρία χρόνια της θητείας μας. Και αυτό πρέπει να κάνουμε. Εχουμε τώρα τρία χρόνια χωρίς άλλες εκλογές και θα κριθούμε ξανά με βάση τις επιδόσεις μας το 2027». Οσο για την απόδοση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπηρετώντας τα προτάγματα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων «έχουμε αξιοποιήσει τα κεφάλαια αυτά στην προώθηση παραγωγικών επενδύσεων για την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση, τις δεξιότητες, την κατάρτιση και τη δημόσια Υγεία».
Στο ίδιο μοτίβο, πριμοδότησης επιχειρηματικών ομίλων και προς «μια καλά διαφοροποιημένη, αναπτυσσόμενη οικονομία», επέμεινε ότι «χρειάζεται να διοχετεύσουμε περισσότερες επενδύσεις στην παραγωγικότητα». «Από την άποψη αυτή, πολλές από τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε, από τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης μέχρι ζητήματα που αφορούν τις ενεργητικές πολιτικές στην αγορά εργασίας, αποβλέπουν στην αλλαγή του μείγματος της ελληνικής οικονομίας», συμπλήρωσε, αναδεικνύοντας ποιους και τι αφορούν οι περιλάλητες αναδιαρθρώσεις.
Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη εικόνα στην ΕΕ, και αναδεικνύοντας ότι στα κεντρικά ζητούμενα του κεφαλαίου οι τάχα διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων ξεθωριάζουν, επεσήμανε ότι «ο κύριος συνασπισμός που συγκροτούν το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι, ο οποίος ουσιαστικά κυβέρνησε την Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες, παραμένει ο κυρίαρχος συνασπισμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», άρα «το ευρωπαϊκό κέντρο άντεξε, ίσως αποδείχθηκε ισχυρότερο από ό,τι πολλοί προσδοκούσαν», «οι σημαντικές αποφάσεις θα συνεχίσουν να λαμβάνονται από τις τρεις μεγάλες πολιτικές οικογένειες» και «υπάρχει μια δυναμική για την προώθηση σημαντικών αλλαγών στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια».
Ερωτηθείς αν για την εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα στοιχηθούν και δυνάμεις τύπου Μελόνι, ο Μητσοτάκης δεν το απέκλεισε, ίσα - ίσα τόνισε ότι «αν υπάρχουν κόμματα ή κυβερνήσεις που θέλουν να στηρίξουν την υποψηφιότητά της, είναι ευπρόσδεκτοι να το πράξουν». Αποδεικνύεται και έτσι από τα παζάρια για το πώς θα σχηματιστεί πλειοψηφία στα νέα όργανα της ΕΕ - που περιλαμβάνουν και τέτοιες δυνάμεις, τις οποίες κατά τ' άλλα «ξορκίζουν» - ότι οι ακροδεξιές δυνάμεις είναι κόμματα του κεφαλαίου και του συστήματος, χρήσιμες εφεδρείες του.
Τέλος, ερωτηθείς για την παραπέρα υποστήριξη στην κυβέρνηση του Κιέβου ο Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει «παράσχει μεγάλη στήριξη στην Ουκρανία από το πλεονάζον (σ.σ. όπως το παρουσιάζουν, για να μειώσουν τις αντιδράσεις) αμυντικό υλικό μας και, στον βαθμό που μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, θα το κάνουμε». Απέκλεισε μόνο την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών «Mirage», με το επιχείρημα ότι «η συζήτηση πάει σε άλλο επίπεδο» και ακόμα «δεν είμαστε εκεί». Βέβαια, στρατιωτικές πηγές με τις οποίες μίλησε ο «Ριζοσπάστης» θέτουν το θέμα ως εξής:
«Κάποια στιγμή τα μαχητικά αυτά θα πρέπει να πωληθούν. Ετσι κι αλλιώς οι διαθεσιμότητες δεν είναι πάντα οι επιθυμητές, λόγω δυσκολιών στη ροή ανταλλακτικών και εν γένει υποστήριξης. Οι Γάλλοι (σ.σ. με τους οποίους η κυβέρνηση έχει υπογράψει "στρατηγική συμφωνία για την Αμυνα και Ασφάλεια") έχουν προτεραιότητα να πουλήσουν τα "Rafale", με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
«Σε ό,τι αφορά το πού θα πωληθούν τα "Mirage", ώστε να εξοικονομηθούν και πόροι για άλλες αγορές (σ.σ. νέα όπλα για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες), η Ελλάδα δεν πουλά στην Ουκρανία», προσθέτουν, αν και είναι γνωστό ότι για το τυπικό η κυβέρνηση κάνει πωλήσεις σε χώρες όπως Τσεχία και ΗΠΑ, οι οποίες κατόπιν προωθούν αμέσως το πολεμικό αυτό υλικό στο Κίεβο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου