Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Αρχιεπισκοπή: Απόσυρση προσφυγής της για τις μετοχές της Τράπεζας Κύπρου

Φωτογραφία για Αρχιεπισκοπή: Απόσυρση προσφυγής της για τις μετοχές της Τράπεζας Κύπρου
Αποσύρθηκε από το Ανώτατο σήμερα η προσφυγή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου για αναστολή της ισχύος, εκτέλεσης ή/και εφαρμογής της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και του Υπουργού Οικονομικών ως προς την πώληση εργασιών της Τράπεζας Κύπρου.

Σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο Αλέκου Μαρκίδη, το οποίο ενεργούσε μαζί με το δικηγορικό γραφείο Κώστα Βελάρη ως δικηγόροι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, η προσφυγή της Αρχιεπισκοπής αποσύρθηκε αφού με άλλο διάταγμα που εκδόθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών, την 29η Μαρτίου, οι υφιστάμενες συνήθεις μετοχές της Τράπεζας Κύπρου μετατρέπονται σε νέες μετοχές τάξης Δ', τα υφιστάμενα αξιόγραφα μετατρέψιμα σε μετοχές μετατρέπονται σε νέες μετοχές τάξης Γ' και τα υφιστάμενα χρεόγραφα μετατρέπονται σε νέες μετοχές τάξης Β'.

Σύμφωνα με την αρχική υπόθεση, η Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ. ήταν δημόσια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με εκδομένες μετοχές 1.795.141.547, ονομαστικής αξίας 0,50 έκαστη, οι οποίες ήταν εγγεγραμμένες και τύγχαναν διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.


Για βελτίωση των αναγκαίων για την πολυσχιδή αποστολή της πόρων, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου διαχρονικά και κατά διάφορες ημερομηνίες, επένδυε σε μετοχές της εν λόγω τράπεζας διάφορα ποσά, με αποτέλεσμα μέχρι την ημερομηνία των προσβαλλόμενων πράξεων να ήταν ιδιοκτήτρια και κάτοχος 11.598.739 μετοχών έναντι συνολικού κόστους κτήσης 18.518.871,25 ευρώ. Η αξία των εν λόγω μετοχών κατά ή περί την ημερομηνία της προσβαλλόμενης πράξης, ήταν 2.319.747,80 (0,20 ανά μετοχή).

Η κλιμακούμενη κατά τους τελευταίους μήνες οικονομική δυσπραγία, οδήγησε στην προσφυγή της χώρας στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ, απότοκο της οποίας υπήρξε η απόφαση του Γιούρογκρουπ στις 25/3/2013.

Με το διάταγμα, διαγράφονταν ή και καταργούνταν ολοσχερώς όλες οι μετοχές της Αρχιεπισκοπής καθώς και οποιαδήποτε δικαιώματα τους στην ιδιοκτησία τους χωρίς την σύμφωνη γνώμη τους, γεγονός που η αιτήτρια Αρχιεπισκοπή θεωρούσε την πράξη, άκυρη, αντισυνταγματική που στερείται οιουδήποτε εννόμου αποτελέσματος.

Το Ανώτατο Δικαστήριο Κύπρου είχε διατάξει στις 28 Μαρτίου όπως στην προσφυγή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, ανασταλεί η ισχύς και/ή εκτέλεση και/ή εφαρμογή της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και των Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και Υπουργού Οικονομικών ως προς την πώληση εργασιών της Τράπεζας Κύπρου Δημόσιας Εταιρείας Λτδ., η οποία δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 25/3/2013.

alithia.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ