Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Σκοπελίτικες γεύσεις στο προσκήνιο

Σκοπελίτικες γεύσεις στο προσκήνιοΗ προώθηση της πρωτογενούς παραγωγής, των παραδοσιακών γεύσεων και των τοπικών προϊόντων της Σκοπέλου, τέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο νησί, με βασικό ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Σπιλάνη. Η πέμπτη, κατά σειρά, συνάντηση του δικτύου καλών πρακτικών Αειφόρο Αιγαίο, πραγματοποιήθηκε στην Σκόπελο, κατόπιν συνεργασίας της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με την Τοπική Επιτροπή Βορείων Σποράδων.
Το θέμα της συνάντησης ήταν «Ανάπτυξη Τοπικής Επιχειρηματικότητας: παραγωγή και δικτύωση προϊόντων» και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, του Δημαρχείου Σκοπέλου. Όπως υπογραμμίστηκε, μεταξύ άλλων, είναι πολύ σημαντική πλέον για την ενίσχυση του τουρισμού, η παράλληλη προώθηση των τοπικών προϊόντων, τα οποία πρέπει να λάβουν την θέση που τους αρμόζει στα ξενοδοχεία και, γενικότερα, τα τουριστικά καταλύματα του νησιού.
Τα δαμάσκηνα, τα αμύγδαλα, το τυρί, οι ελιές, το μέλι, το λάδι και πολλά ακόμη προϊόντα, πρέπει να προωθηθούν σε οργανωμένη βάση, προκειμένου να τα απολαμβάνουν αφενός οι επισκέπτες του νησιού και αφετέρου να αποτελέσουν «γέφυρα» συνεργασίας, ανάμεσα σε παραγωγούς αλλά και
επαγγελματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος Σκοπέλου Γιώργος Μιχελής «προκειμένου να διαφοροποιηθεί η οικονομία των νησιών, είναι επιτακτική ανάγκη να μην στηριζόμαστε 100% στον τουρισμό, αλλά να αξιοποιήσουμε παράλληλα τις δυνατότητες του κάθε νησιού για πρωτογενή παραγωγή, στην βάση μιας νέας αντίληψης για δικτύωση με άλλους παραγωγούς διαφόρων περιοχών, οι οποίοι ασχολούνται και με την μεταποίηση».
Ο κ. Σπιλάνης επισκέφτηκε παραγωγικούς συνεταιρισμούς, αλλά και μεμονωμένους παραγωγούς και κατοίκους του νησιού, ενώ δεν παρέλειψε να δει από κοντά τον φυσικό πλούτο και τις παραλίες της Σκοπέλου, επισημαίνοντας μάλιστα ότι το νησί έχει την δυνατότητα να αποκτήσει πλέον μια συνεπή ταυτότητα, η οποία θα συνδυάζει τα τοπικά προϊόντα και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Σκοπέλου.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν κάτοικοι και των τριών νησιών, οι οποίοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις εργασίες και τις επισημάνσεις που διατυπώθηκαν. Εκ των διοργανωτών της συνάντησης, ο Μιχάλης Πρώϊος, Δημοτικός Σύμβουλος Σκοπέλου και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τόνισε ότι «σκοπός είναι να έρθουν σε επαφή οι άνθρωποι που υλοποιούν παρόμοιες πρωτοβουλίες ανά την Ελλάδα, να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να πάρουν ο ένας από τον άλλο γνώσεις, ώστε τα προϊόντα να γίνουν πιο ανταγωνιστικά και πιο γνωστά, δημιουργώντας μακροπρόθεσμες προοπτικές και για άνοιγμα στο εξωτερικό». Ο ίδιος κατέστησε, τέλος, σαφές ότι «πρέπει να αντιληφθούν πλέον οι ξενοδόχοι και όσοι διαθέτουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ότι είναι αναγκαίο να προωθούν τα τοπικά προϊόντα στο πρωινό που προσφέρουν στους τουρίστες, διότι με αυτό τον τρόπο θα βοηθηθεί η τοπική κοινωνία και θα ενισχυθεί ταυτόχρονα η τοπική παραγωγή».
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Chicago's THIRD annual competition celebrating girls in comedy.
I am not judgemental, assuming there's nothing about you that needs judging.


Here is my blog ... purchase legal cocaine

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ