Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013

Σκόπελος Λιγότεροι οι ημεδαποί τουρίστες

Λιγότεροι οι ημεδαποί τουρίστες Διστακτική χαρακτηρίζεται μέχρι στιγμής η στάση των ημεδαπών τουριστών, σύμφωνα με τους επαγγελματίες των νησιών, οι οποίοι διαβλέπουν σημαντική πτώση από την εγχώρια τουριστική αγορά, στην διάρκεια της φετινής σεζόν. Η μέχρι στιγμής κίνηση που προέρχεται από τον εγχώριο τουρισμό δεν χαρακτηρίζεται ικανοποιητική από τους επαγγελματίες και τους ξενοδόχους, οι οποίοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους κατά βάση στον Αύγουστο, μειώνοντας στο μεταξύ κατά πολύ τις τιμές στα καταλύματά τους.
            Λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη κατάσταση που κυριαρχεί σε όλα τα πεδία, η Ένωση Ξενοδόχων της Σκοπέλου βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ΑΝΕΣ, την Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Σύμης, στο στόλο της οποίας ανήκει το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο ΠΡΩΤΕΑΣ, με αίτημα να τύχουν έκπτωσης στο ακτοπλοϊκό εισιτήριο, όσοι κάνουν κράτηση σε ξενοδοχεία της Σκοπέλου.
            Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, με δηλώσεις του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, Γιάννης Γιολδάσης: «οι ξένοι είναι στα ίδια περίπου επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι Έλληνες παρουσιάζουν σημαντική πτώση στην Σκόπελο. Στην προσπάθειά μας για ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού, βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την ΑΝΕΣ, με στόχο την θέσπιση ειδικών εκπτωτικών τιμών». Σύμφωνα μάλιστα με την εκτίμηση του ιδίου: «η Σκόπελος θα κλείσει την σεζόν με τα ίδια, συνολικά,  νούμερα σε σχέση με πέρυσι,  αλλά θα υπάρξει πτώση της τάξης του 60% περίπου στους Έλληνες τουρίστες». Η αιτία της πτωτικής τάσης του εισαγόμενου τουρισμού επικεντρώνεται στην κρίση και τα δυσάρεστα παρελκόμενά της, τα οποία περιορίζουν σημαντικά τις οικονομικές δυνατότητες των περισσοτέρων.

            Χαρακτηριστική είναι στο σημείο αυτό η επισήμανση του προέδρου των ξενοδόχων της Σκοπέλου ότι και οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν υποστεί ανάλογη μείωση, αλλά παρόλα ταύτα, πολλοί Έλληνες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος του ταξιδιού, κυρίως δε όταν πρόκειται για οικογένειες. Η παρουσία των ημεδαπών τουριστών στο νησί δεν είναι το ίδιο έντονη σε σχέση με παλαιότερα χρόνια, ενώ όπως αναφέρει ο ομιλών «η παραμονή είναι συνήθως τριήμερης ή τετραήμερης διάρκειας». Η εικόνα του Αυγούστου εμφανίζεται σαφώς καλύτερη σε σχέση με τον Ιούλιο και πολύ περισσότερο σε σχέση με τον Ιούνιο, αλλά «στο σύνολό της η χρονιά, θα παρουσιάσει μεγάλη πτώση» όπως αναφέρει ο κ. Γιολδάσης.
          
Στα υπόλοιπα νησιά

            Η παρουσία των ελλήνων τουριστών στην Σκιάθο δεν είναι η αναμενόμενη, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αλλά εκτιμάται ότι θα εμφανίσει θετικό πρόσημο στην αιχμή της τουριστικής σεζόν.
            Στη γειτονική Αλόννησο, τέλος,  έχουν αρχίσει να κινούνται οι ημεδαποί τουρίστες, χωρίς ωστόσο να μπορεί να καθοριστεί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, με ακρίβεια,  η συνολική τάση της φετινής χρονιάς. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αλοννήσου, Κώστας Ευσταθίου, αναφέρει από την πλευρά του ότι «έχουν ξεκινήσει δειλά οι πρώτοι έλληνες, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν παραμένουν πολλές μέρες,  δεδομένου ότι συνδυάζουν σε αρκετές περιπτώσεις και άλλους νησιωτικούς προορισμούς, όπως η Σκιάθος και η Σκόπελος,  στις διακοπές τους». Ο μέσος όρος παραμονής των Ελλήνων στο νησί είναι τέσσερις περίπου μέρες, ενώ ευχή όλων είναι το κλείσιμο της σεζόν να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των επαγγελματιών.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

There are three sorts of fools in this world, fools correct, educated
fools and rich fools. New Function!

My web blog: legal party pills ()

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ